SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UČESTALA KRAĐA KOŠNICADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.432

Poznati pčelar iz Leskovca Zvonimir Vasić obavestio me je da su mu nepoznati kradljivci ukrali 9 košnica sa pčelama, a dve su bačene i potpuno uništene u neposrednoj blizini pčelinjaka, koji se nalazi  u mestu zvanom Rudarska Čuka, pored samog autoputa Niš – Grdelica. Krađa se dogodila, najverovatnije između 18. i 20. marta ove godine. Slučaj je prijavljen policiji PU Leskovac, koja je korektno izvršila uviđaj i prema neslužbenim saznanjima naišla je na određene tragove koji vode hvatanju kradljivaca. Ukupna šteta procenjuje se na oko 2.500 evra. O ovom slučaju pisao je i dnevni list Blic, u subotu 24. marta 2012. godine.

Na samo 500 metara od Vasićevog pčelinjaka, otprilike u istom periodu ukradena je jedna košnica sa pčelinjaka Saše Jovanovića.

Ovaj poslednji slučaj krađe povod je da se osvrnemo i na ostale, sve učestalije slučajeve krađe košnica sa pčelama.

Prema nezvaničnim saznanjima, krađe su se dogodile u s. Lapotincu i Đinđuškom brdu kod Bojnika. Na periferiji Leskovca, prema selu Bogojevcu, košnica je poneta, ali nije odnešena, već bačena, u neposrednoj blizini pčelinjaka. U krugu vlasotinačke petlje, južno od Leskovca, prošle i predprošle zime iz košnica Neše i Krasića odnešeni su ramovi sa pčelama, koji su zbog toga bili prinuđeni da presele svoje pčele na, po njima, bezbednije mesto. Iste vesti o krađi košnica stižu nam iz Knjaževca, Kamenova, Negotina i ko zna odakle još i koliko je slučajeva za koje se ne zna.

A ne zna se, jer veliki broj pčelara ne prijavljuje krađe, verovatno zbog uverenja da od toga neće biti nikakve koristi, odnosno da kradljivci neće biti uhvaćeni. Uprkos svemu, sa ovakvom praksom trebalo bi prestati, jer samo prijavljivanjem svakog slučaja, u javnosti se stvara prava slika o masovnoj pojavi krađe. To bi i moglo da dovede do upozorenja i većeg angažovanja policije na otkrivanju i hvatanju kradljivaca. Prošle godine, na Pašinoj česmi bilo je krađe košnica, ali je policija uspešno otkrila kradljivce i privela ih pravdi. Ovakav primer trebalo bi slediti. 

I moj pčelinjak je bio meta kradljivaca, aprila prošle godine, kada su mi sa pčelinjaka u s. Gabrovac odnete dve košnice. Slučaj koji sam prijavio policiji u Nišu, do danas nije rešen. U isto vreme, kradljivac, ili više njih, pokušao je da odnese LR košnice sa pčelinjaka udaljenog samo 500 metara, ali mu iz nepoznatih razloga to nije uspelo, već je samo napravljena šteta.

Više od same štete muči me pitanje ko je kradljivac? Da li je to neko ko nema nikakve veze sa pčelama, očekujući da će preprodajom doći do zarade ili je neko ko tek namerava da postane, odnosno neko ko je već pčelar.

Ko god bio, siguran sam da se neće usrećiti. Po verovanju, pčela je božansko biće, a svaka krađa, pogotovu božanskog i božjeg, donosi nesreću i prokletstvo. Bar ja u to verujem.

 

Vlastimir Spasić

 

 

 Predsednik RAPOJS-a 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien