SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

GMO STATUS QUODatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.852

U jednom svom tekstu objavljenom pre dvadesetak dana, Walter Haefeker, pčelar iz Bavarske i predsednik Saveza profesionalnih pčelara Evropske Unije, dao je zanimljive informacije, koje govore o snazi, ali i nervozi, GMO lobija.

Naime, on navodi da je GMO industrija angažovala najbolje PR agencije, kako bi "edukovala" potrošače o prednostima novih GMO tehnologija. Imali su razloga za optimizam da će u tome uspeti u Evropskoj Uniji, jer je otpor uvođenju genetskog inženjeringa po pitanju lekova za lečenje ljudi, u startu bio veliki, ali je upotreba tih lekova vrlo brzo i lako prihvaćena. Međutim, istraživanja su pokazala da se to uopšte nije dogodilo, da što su više potrošači bivali "edukovani" o prednostima GM tehnologija, to je skeptičnost prema takvoj hrani bila veća.

Sve je kulminiralo kada je pre nekoliko nedelja Monsanto, američka firma koja uvodi GMO biljke u poljoprivrednu proizvodnju, otpustila svog glavnog GMO lobistu u Nemačkoj, jer za 10 godina rada nije napravio nikakav napredak u poboljšanju imidža kompanije i njenih proizvoda.

Nije propustio i da navede da je sada u EU savršeno legalno staviti med sa GMO polenom u markete, samo ga treba obeležiti da bi potrošač imao izbora. Ali, i pakeri meda kažu da se taj med neće prodavati, a i da veliki marketi nemaju interesa da uzimaju takav med, i da ga samo pridruže masi proizvoda koji će hvatati prašinu na policama. Tako sada između potrošača u EU i pčelara iz zemalja gde se gaje GMO biljke, stoji samo svest potrošača da takve proizvode nije dobro kupovati, a oni će se nalaziti na policama prodavnica svakako.

Vreme će pokazati šta će doneti budućnost. Zemlje kao što su SAD, Kanada i Argentina traže od Svetske trgovinske organizacije da forsira slobodno tržište po pitanju GMO, dok se evropski potrošači sa time ne slažu, što može dovesti i do političkih promena u EU, bar po one političare koji se zalažu za GMO i izbegavaju da se bore za preciznu GMO regulativu, što potrošači traže. Pogotovo u Nemačkoj.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien