SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVI PARAZIT PČELA APOCEPHALUS BOREALISDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.468

U časopisu

PLoS ONE juče je objavljen naučni rad koji je otkrio da pčele imaju novog opasnog parazita u SAD-u, koji je do sada bio poznat kao parazit bumbara, a sada je potpuno ista vrsta utvrđena i kod pčela, za sada u Južnoj Dakoti i Kaliforniji.

Parazitirane pčele napuštaju svoju košnicu noću i ubrzo umiru. Leteći parazit snosi jaja u telo pčele, tj. u abdomen. Obično sedam dana nakon smrti pčele, iz mrtve pčele se izvodi larva, u predelu između glave i grudi pčele. Utvrđeno je da su te pčele inficirane virusom deformisanih krila i gljivicom nosemom ceranae, a takođe su isti uzročnici bolesti pčela pronađeni i u novom parazitu pčela, pa se on smatra rezervoarom ove dve bolesti. Parazit je nađen u 77% košnica u Južnoj Dakoti i Kaliforniji, i uveliko se razmatra moguća povezanost sa CCD-jem, zbog sličnih simptoma, tj. brzog napuštanja košnice od strane odraslih pčela.

Interesantno je da naučnici za sada uopšte nemaju ideju kako da spreče ovaj parazitizam, jer nisu primetili ovog letećeg insekta u blizini košnica, pa pretpostavljaju da snosi svoja jaja u pčele, dok su one na paši. U svakom slučaju, to je za sada velika nepoznanica, i sve je na nivou pretpostavki.

Detalje možete pogledati OVDE i OVDE.

Apocephalus borealis

 

Izvođenje larve iz pčele

 

Ženka parazita na pčeli

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien