SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

VREDNI I HUMANI PČELARI VLASOTINCADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.501

Pčelari Vlasotinca kontinuirano i gotovo svakodnevno su aktivni na ostvarivanju svojih planskih ciljeva i zadataka. Predvođeni njihovim dugogodišnjim predsednikom, Stanišom Stojanovićem, u proteklom periodu ostvarili su nekoliko značajnih projekata, na planu zdravstvene zaštite pčela i obrazovanju pčelara za savremeno i visoko produktivno pčelarenje. Podsetimo se samo najznačajnijih: Međunarodni stručni seminar sa predavačima iz Naučno-istraživačkog instituta Ribnoe u Rusiji, marta, i Regionalno savetovanje o apiterapiji, decembra 2010. godinе, a sada su sproveli i zapaženu humanitarnu akciju.

Zapažena je i njihova visoka organizovanost na otkupu meda, tokom 2010. i 2011. godine, gde je do sada, sa ovog područja, na tržište EU izvezeno preko 100 tona bagremovog meda. Više od same količine, pčelarima Vlasotinca, posebno prija laskava ocena izvoznika, da je med sa ovog područja veoma kvalitetan, kako po parametrima kvaliteta, tako i po organoleptičkim i senzornim ispitivanjima.

I naravno, ovde nije kraj prikaza njihovih aktiivnosti. Upravo ovih dana, pčelari Vlasotinca ostvarili su još jednu, za primer, i hvale vrednu humanitarnu akciju.

Naime, pčelari Vlasotinca darovali su oko 90 kg meda Intitutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta “Dr Vukan Čupić” u Beogradu. Ideja je potekla od njihovog člana, pčelara Dušana Ilića, koji je naišao na izuzetnu predusretljivost i pažnju osoblja ove ustanove, u zdravstvenom zbrinjavanju njegove supruge i njihovog novorođenog sina. Darovanjem meda, vlasotinački pčelari želeli su da na ovaj način iskažu privrženost svom članu i da zajedno sa njim izraze kolektivnu zahvalnost, pregaocima ove ustanove, za njihovo visoko humano i plemenito delovanje, baš ono što nam je danas potrebno u svim oblastima ljudskog delovanja.

Pčelari ovog udruženja nisu mi dozvolili da prećutim, svoj skroman doprinos uspehu ove akcije. Sa zadovoljstvom sam se odazvao, njihovom pozivu, da održim besplatno predavanje, kome je prisustvovalo preko 50 pčelara i da upravo ovaj skup bude prava prilika da se pokrene ovakva, kako već rekoh, hvale i primera vredna akcija.

 

Vlastimir Spasić
Predsednik Regionalne asocijacije
pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, Niš

             


 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien