SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVI PROGRAM MERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.116

Kao što je iz Ministarstva poljoprivrede i bilo najavljeno, Ministarstvo je prošlegodineusvojilo većinu primedbi SPOS-a na Program mera zdravstvene zaštite životinja, kakav je objavljivan prethodnih godina. Obećanje je ispunjeno i većina naših zahteva je usvojena, na čemu se posebno zahvaljujemo Upravi za veterinu, tj. direktoru Uprave gospodinu Zoranu Mićoviću, i gospodinu Budimiru Plavšiću, načelniku Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja. Ove godine, Program mera je upravo objavljen, i ostao je isti, što zaslužuje još veću zahvalnost pčelara na doslednosti prema evropskim propisima, koji su prošle godine prihvaćeni, i to iako je bilo mnogo primedbi sa terena od strane veterinara, Ministarstvo je ostalo privrženo evropskim vrednostima i ovog puta, a za koje smo se borili cele tri godine u pregovorima sa Upravom za veterinu, i prošle i ove godine izborili. Sada ostaje isti problem dosledne i istovetne primene u celoj Srbiji, čemu se iskreno nadamo, u saradnji sa Ministarstvom.

Jer, tokom 2011. godine bilo je mnogo problema, pošto su veterinari i veterinarski inspektori u različitim delovima Srbije različito tumačili Program mera i različito ga sprovodili.

Definitivno stoji da pčelar samo treba da tretira pčele protiv varoe onako kako piše u Programu mera, da vodi evidenciju o tome u jednom dnevniku koji će otvoriti. Ako na podnjači primeti sumnjive insekte, treba da pozove veterinara da uzme službeni uzorak. Takođe isto postupa ako primeti neke promene na leglu. To su jedine obaveze pčelara po Programu mera, a to je dokument koji govori o tome šta vlasnik životinja mora da uradi. Sve što je više od toga – ne mora.

Pošto Ministarstvo do sada nije dalo precizno tumačenje ovog dokumenta kako ne bi bilo različitih tumačenja na terenu, SPOS će se potruditi da u narednom periodu to postigne.

OVDE možete preuzeti ceo Pravilnik, čiji uvod valja obavezno pročitati pre nego pređete na deo posvećen bolestima pčela, koji ovde u celini i izdvajamo:

 

M) BOLESTI PČELA

Radi otkrivanja, praćenja i suzbijanja bolesti pčela i zaštite zdravlja pčelinjih zajednica evidentiraju se sva gazdinstva na kojima se uzgajaju pčele, po posebnom propisu i sprovode preventivne i dijagnostičke mere za američku kugu pčelinjeg legla, varoozu, tropilelozu i etiniozu.

Uzgoj matica pčela namenjenih za promet vrši se samo ako potiče sa pčelinjaka koji je pod stalnim veterinarsko-sanitarnim nadzorom.

Pčelar evidentira registraciju pčelinjaka i sva sprovedena preventivna i dijagnostička ispitivanja predviđena Programom mera, kao i sprovedene tretmane.

U promet se stavljaju samo zdrave pčelinje matice i zajednice, odnosno one koje potiču sa registrovanih gazdinstava i kod kojih su sprovedene predviđene preventivne i dijagnostičke mere.

(a) Američka kuga pčelinjeg legla

Na gazdinstvima u kojima je u 2011. godini utvrđena američka kuga klinički se pregledaju sve pčelinje zajednice, kao i one koje se nalaze u krugu prečnika tri kilometara od zaraženog pčelinjaka.

Na gazdinstvima za uzgoj i prodaju matica vrši se klinički pregled svih pčelinjih zajednica u proleće i jesen. Ako se utvrdi postojanje sumnje na bolest, uzima se službeni uzorak iz pčelinjih zajednica, i dostavlja u nadležnu laboratoriju radi pregleda na američku kugu pčelinjeg legla. Svaka sumnja se potvrđuje laboratorijskim analizama sa procenom starosti procesa.

Na pregled se dostavlja službeni uzorak posebno uzet iz svake pojedinačne sumnjive pčelinje zajednice, i to komad saća sa poklopljenim leglom, veličine 10×10 cm na kome su znaci bolesti dobro vidljivi, spakovan u odgovarajuću ambalažu.

Sredstva za naknadu štete koja je nastala uništavanjem košnica posle dijagnostikovanja kuge pčela, dezinfekcija zaraženog pčelinjaka i uništavanje zaraženog roja pčela obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, ako patološki proces nije stariji od dva meseca.

(b) Varooza

Stalnu kontrolu prisustva i preventivno tretiranje pčelinjih zajednica protiv varooze pčelar sprovodi u toku zime i u sezoni na svim pčelinjacima. U pčelinjacima koji imaju manje od 50 pčelinjih zajednica tretiranje se sprovodi na pet zajednica, dok u pčelinjacima koji imaju više od 40 zajednica tretiranje treba da se vrši na 10% pčelinjih zajednica.

Sprovodi se dijagnostičko ispitivanje pčelinjih zajednica na varoozu po posebnom programu, koje se vrši u naučnim i specijalističkim veterinarskim institutima na službenim uzorcima.

(v) Tropileloza

Ako se u toku preventivnog tretiranja protiv varooze posumnja na tropilelozu poziva se veterinarski inspektor kako bi se osigurao pregled podloške na uzročnika tropileloze (Tropilaela spp.).

(g) Etinoza

Ako se u toku preventivnog tretiranja protiv varooze posumnja na etiniozu poziva se veterinarski inspektor kako bi se osigurao pregled pčelinjih društava na etinozu (Aethina tumida).

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien