SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

VAŽNA NAPOMENA OKO UPOTREBE POVIDON JODA U PČELARSTVUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 50.096

Povodom višestrukih telefonskih poziva pčelara, zbunjenih netačnim informacijama dobijenim na pojedinim predavanjima, neka dodatna pojašnjenja dao je veliki pobornik davanja joda pčelama, Aleksandar Bikar iz Sremskih Karlovaca.

Evo njegovih reči, a sve eventualne dobre i loše posledice primene joda u pčelarstvu snose sami pčelari koji ga upotrebljavaju, jer za sada nema zvaničnih naučnih preporuka po tom pitanju, mada jod preporučuju mnogi stručnjaci, a mnogi pčelari se hvale solidnim rezultatima koje postižu, među njima i Aleksandar Bikar.

 

Aleksandar Bikar:

Obaveštavam sve da pravilna upotreba povidon joda treba da se sprovodi SAMO na sledeči način.

–          Povidon jod (30 ml destoprocentnog povidon joda rastvorenog u 1 lit. destilovane vode) u zimskom periodu vremena, kada su pčele u košnici, može se koristiti samo kao tretman maglom sve dok temperatura spoljnog vazduha ne pređe 15 stepeni. Pre tretmana zimi potrebno je rastvor zagrejati na 20-25 stepeni.

–          Isti takav tretman maglom treba koristiti leti prilikom svakog pregleda pčela kada se primeti da su pčele „lenje“ odnosno da se usporeno kreću, ili pored dobre paše slabo izleću.

–          Kada spoljna temperatura u mesecu martu pređe 15 stepeni treba uraditi 4 tretmana sa razmakom od minimum 4 ili optimalno 7 dana, kao što je to objavljeno u tekstu u časopisu „Pčelar“ za avgust 2011.

–          Drugi takav 4 x tretman povidon jodom treba uraditi počevši od sredine septembra.

–          Kupljeni povidon jod u originalnoj ambalaži treba čuvati u tamnom i hladnom prostoru. Nema potrebe za čuvanjem u frižideru.

–          Rastvor povidon joda može se upotrebljavati najviše 3 dana od dana njegovog pravljenja jer se ovde radi o aktivnom jodu koji je osetljiv na sunčevu svetlost. Ostatak posle tretmana može se sipati u pojilicu.

Izuzetno može se napraviti sledeći rastvor: 40 ml povidon joda na 1 litar destilovane vode.

Takav rastvor koristi se samo jednom, kada su u svim košnicama na pčelinjaku zaprljani okviri, da bi se spasilo što se spasiti može. I ovaj tretman se sprovodi samo kao tretman maglom. U protivnom može se desiti da pčele napuste košnicu i usled niske temperature stradaju van nje jer se ohlade i ne mogu se vratiti unutra.

Sve gore navedeno je višegodišnje iskustvo potvrdilo kao ispravan način suzbijanja posledica nozeme u pčelinjim društvima koja redovno sva prezimljuju u dobrom stanju.

 

Za informacije o nekim drugim koncentracijama rastvora povidon joda i/ili njegovom mešanju sa sirupom ili pogačama mogu samo ponoviti da je povidon jod AKTIVNI jod i da se svako drugo mešanje radi na sopstvenu odgovornost.

Aleksandar Bikar

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien