SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ARGENTINA I TRGOVINA MEDOMDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.273

Proleće u Argentini bilo je sušno i hladno, pa pčele nisu dobro iskoristile divlju ogršticu, bagrem i neke druge važne argentinske paše, te su prinosi manji. Pored toga, problem izvoza meda u EU zbog prisutnog GMO polena soje i kukuruza u medu, još nije rešen, ali cena po kojoj se med uvozi u Evropu i dalje ne raste.

Tamošnji stručnjaci se slažu da je zaštita zdravlja evropskih potrošača na prvom mestu, ali se pitaju da li je zaista dokazanao da tako male količine GMO polena štete ljudima.

U skladištima argentinskih trgovaca trenutno se nalazi čak oko 15.000 tona neprodatog meda, koji čeka rešenje ovog problema sa GMO polenom u medu. Tržište SAD-a je naravno otvoreno za argentinski med, ali SAD traže svetle medove, a med u argentinskim skladištima je, na žalost, tamne boje.

Sada ga nude po ceni od 2 dolara (1,5 evra) za kilogram, dok su ga do odluke Evropskog suda pravde i zabrane stavljanja meda sa GMO polenom u promet u EU, prodavali Evropi za 3,12 dolara (2,34 evra) po kilogramu.

Najveći kupci argentinskog meda bili su prošle godine SAD (49%), Nemačka (21%) i Italija (8%), koje su ukupno kupile 57.300 tona meda iz Argentine. Inače, velika svetska kriza pogodila je i Argentinu, i već se čuju zahtevi za devalvacijom domaće valute, kako bi se postigla konkurentnost u izvozu.

Ostaje pitanje kako takav poremećaj na tržištu ne samo da ne dovodi do povećanja cene meda na svetskom tržištu, već je ona u poslednjih mesec dana blago pala. Da li možda evropski pakeri, svoje velike zalihe meda sa GMO polenom koje su imali u skladištima u trenutku donošenja zabrane stavljanja u promet u EU meda koji ima GMO polen, sada mešaju sa uvoznim medovima do granice detekcije, i tako ga stavljaju na tržište, ili je nešto drugo posredi, pokazaće vreme i nove informacije koje uskoro očekujemo.

Literatura: Franc Šivic, Novosti iz sveta, časopis Slovenski čebelar za mart 2012. godine

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien