SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

GALERIJA FOTOGRAFIJA SA SIMPOZIJUMA APIMONDIJE I IV DRŽAVNOG PČELARSKOG SAJMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.167

Ovde možete pogledati izabrane fotografije sa upravo održanog Simpozijuma Apimondije i IV Državnog pčelarskog sajma.

Autori fotografija: Milorad Evtić, Dragan Aritonović, Dobrica Miladinović, Vladimir Auguštin, Ivana Berg Divald, Nenad Milošević

 

 

Evo i pozdravnog govora predsednika SPOS-a na otvaranju Simpozijuma Apimondije, u kome je pozdravio brojne visoke goste koji su prisustvovali otvaranju:

 

Dame i gospodo, dragi moji prijatelji,
Poštovaoci pčele i pčelarstva,

Imam visoku čast da se obratim ovom cenjenom skupu, i poželim vam dobrodošlicu u Srbiju i Beograd. Danas svi zajedno prisustvujemo dvema manifestacijama, Simpozijumu Apimondije, i 4. Državnom pčelarskom sajmu, čiji će gromki eho dugo odzvanjati Sava Centrom, Srbijom i svetom.
Obe manifestacije, na današnji dan srećno spojene, predstavljaju ponos srpskih pčelara. Meni je zapala čast da vam se danas obratim u njihovo ime, i zahvalim vam se na vašem doprinosu njihovoj uspešnosti.
Pre svega, moram da se zahvalim našim dragim prijateljima i gostima koji su nam ne samo došli u goste, već i pomogli da obe manifestacije dostojno pripremimo.
Najpre moram da pozdravim generalnog pokrovitelja Simpozijuma Apimondije, ministra poljoprivrede Republike Srbije, gospodina Dušana Petrovića, i njegove najbliže saradnike. Moram ovde da pohvalim izuzetno ozbiljan pristup pčelarstvu koji sprovodi Ministarstvo od kako je gospodin Petrović na njegovom čelu, i izrazim nadu da ćemo naše dogovore o podršci pčelarstvu u 2012. godini vrlo brzo uspešno privesti kraju.
Posebno se zahvaljujem i Ministarstvu prosvete i nauke Republike Srbije, koje je ovih dana donelo odluku da podrži organizaciju Simpozijuma Apimondije.
Pozdravljam predsednika Apimondije Žila Ratiju, generalnog sekretara Apimondije Rikarda Janonija Sebastianinija, predsednika regionalne komisije Apimondije za Evropu Filipa Mek Kejba, i predsednika Naučne komisije Apimondije za tehnologiju i kvalitet Etjena Brunoa. Želim da im se zahvalim na podršci, koja je bila bezrezervna. Nadam se da će Srbiju pamtiti po dobrom, i da će nas svetu predstaviti onakvim kakvi smo.
Pozdravljam gospodu Miloša Milovanovića i Igora Kovačevića iz Kongresnog biroa Srbije, bez čijeg elana se danas sigurno ne bismo ovde okupili.
Pozdravljam prvog sekretara kineske ambasade, gospodina Čling Jona.
Pozdravljam gospođu Indu Mekavati iz ambasade Indonezije.
Pozdravljam generalnog sekretara udruženja Srbija Asean, gospodina doktora Milovana Lakšića.
Pozdravljam doktor Ljiljanu Nikšić, ministra savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, i počasnog člana udruženja Srbija Asean.
Pozdravljam i našeg prijatelja, gospodina Miodraga Mitrovića, nekadašnjeg savetnika premijera Srbije i diplomatu, koji je svojim iskustvom i dobrim savetima umnogome pomogao organizaciju ovog skupa.
Pozdravljam predsednicu opštine Barajevo, gospođu Branku Savić sa saradnicima.
Pozdravljam predstavnike sektora za privredu i poljoprivredu brojnih opština iz cele Srbije.
Pozdravljam gospodina Ivicu Petrovića, predsednika Upravnog odbora Nacionalne asocijacije preduzetnika, sa saradnicima.
Pozdravljam gospodina Milana Resimića, menadžera Balkan Biznis Centra, čiji je predsednik gospodin Branko Dragaš.
Pozdravljam naše prijatelje, brojne prisutne predstavnike Fakulteta veterinarske medicine, Poljoprivrednog fakulteta i Hemijskog fakulteta iz Beograda.
Takođe pozdravljam i brojne prisutne doajene srpskog pčelarstva, predvođene svakako našim u svetu najpoznatijim doajenom, profesorom doktorom Jovanom Kulinčevićem.
Pozdravljam predstavnike brojnih domaćih i stranih medija koji prate naš rad na ovom skupu. Posebno pozdravljam Ding Šen Zena i Ći De Ganga, novinare kineskog visokotiražnog lista  Uang Ming Dejli.
Pozdravljam sve predsednike nacionalnih pčelarskih saveza, i pčelare iz dvadesetak zemalja koji su danas prisutni ovde, i želim da im se zahvalim što su po ovom lošem vremenu našli dovoljno snage i volje da nam se pridruže i uveličaju ovaj skup.
Nakon pozdravne reči, moram da se osvrnem na temu Simpozijuma koja obrađuje uticaj tehnike pčelarenja, zdravstvene zaštite pčela i prirodne sredine na kvalitet pčelinjih proizvoda. Tema je odraz želje srpskih pčelara da pokažu celom svetu svoju ozbiljnost, i opredeljenost da postanemo veliki izvoznik meda, za sada na veliko, a uskoro i u malim pakovanjima.
Nas u budućnost goni oluja napretka, ali i velika želja za uspehom. Dugi niz godina Srbija je bila anatemisana u celom svetu, vreme je da pokaže sve svoje dobre strane.
Moram da vam dam par informacija i o ekskurziji koja je planirana za ponedeljak. Prvobitni plan je morao da pretrpi drastične izmene zbog ogromnog snega u Kosjeriću i Grockoj, gde ga ima čak 86 cm i apsolutno je nemoguće prići ni pčelinjaku ni prostorijama za pakovanje meda. Zato ćemo posetiti samo profesora doktora Jovana Kulinčevića u Vraniću i njegov selekcioni centar za matice. Moram da se zahvalim opštini Barajevo i tamošnjem društvu pčelara, koji su se i više nego potrudili da nam ovu skraćenu ekskurziju učine što prijatnijom.
Na kraju, još jednom vam se zahvaljujem što ste svojim prisustvom ovom istorijskom događaju doprineli njegovoj uspešnosti! Hvala vam najlepše!
Neka ovaj Simpozijum predstavlja novu prekretnicu u razvoju našeg pčelarstva, i neka nam da dovoljno snage da budemo mudriji kada je to potrebno, i snažniji kada je to nužno, kako bi naši preci bili ponosni na nas jer smo im dostojni naslednici, a naši potomci, jer smo im bili dostojni roditelji.

Srećno!
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien