SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PREDSTOJI SARADNJA SPOS-a SA CENTROM ZA ZAŠTITU POTROŠAČADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.775

U nedelju, 7. decembra, postignut je dogovor SPOS-a sa rukovodstvom Centra za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša, sa ingerencijama na celoj teritoriji Republike Srbije, o saradnji na zaštiti potrošača pčelinjih proizvoda, ali i pčelara kao potrošača.

Dogovoru je prisustvovalo najuže rukovodstvo Centra za zaštitu potrošača, na čelu sa predsednikom mr Jovanom Jovanovićem. Sa strane SPOS-a prisustvovao je predsednik SPOS-a. 

Ova organizacija za zaštitu potrošača je jedna od najaktivnijih u zemlji, i ima ingerencije nad celom teritorijom Republike Srbije. O njenom radu možete više saznati na njihovom odličnom sajtu www.forum-nis.org.rs

Kao što je poznato, SPOS je sa prethodnim ministrom poljoprivrede postigao dogovor o kontroli kvaliteta meda u trgovinama i na pijacama u svim opštinama Srbije, dogovor je prihvatila i načelnica veterinarske inspekcije gospođa Sanja Čelebićanin i nakon izbora novog ministra, ali je izvršenje bilo odloženo za oktobar zbog nepredviđenih aktivnosti inspekcije. Do danas ta akcija nije započeta, a i dalje imamo razloga da se nadamo da hoće, ali ipak ne možemo više da čekamo, te ćemo sprovesti ad hoc akcije provere kvaliteta meda u saradnji sa Centrom za zaštitu potrošača, u dogovoru sa veterinarskom inspekcijom grada gde će se kontrole vršiti. Finansiranje analiza bi bilo zajedničko sa Centrom. Centar za zaštitu potrošača ima jednu veliku prednost nad SPOS-om po pitanju objavljivanja rezultata analiza. Ako bi SPOS sam organizovao ovu akciju, ne bi mogao da objavi rezultate, tj. imena onih čiji med nije ispravan, bez pravosnažne sudske presude (a znamo kad bi se to dogodilo), dok Centar ima zakonsko pravo da objavi imena! 

Takođe će se ova saradnja ogledati i u zaštiti pčelara kao potrošača, pri kupovini repromaterijala, hrane za pčele, satnih osnova, lekova, opreme… Pre svega u smislu kvaliteta tih proizvoda, ali i obaveze da uz proizvode ide neophodna dokumentacija (garancija, rok upotrebe, potrebne analize za puštanje na tržište…). 

Uskoro će biti potpisan i zvanični Protokol o saradnji, a nakon toga će krenuti i saradnja, kada Izvršni odbor SPOS-a donese odgovarajuće odluke o prioritetima. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien