SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN JE PRVI DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM „MED – SRPSKI BRE(ND)“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.730

Tokom vikenda održan je Prvi državni pčelarski sajam.

Opšta ocena organizatora je da je sajam prevazišao očekivanja po pitanju posećenosti, kako od strane pčelara, tako i od strane građana. 

Prema oceni zaposlenih na Beogradskom sajmu, prvog dana sajma u sali se jednog trenutka nalazilo preko 3.000 posetilaca. U tom trenutku posetioci su se jedva provlačili između štandova. 

Na početku održavanja stručnog seminara za pčelare, pokazalo se da je ocena organizatora da će u sali za predavanja biti dovoljno 550 sedišta, bila potpuno pogrešna. Najmanje još toliko ljudi je stajalo sa strane. 

Prvog dana uveče, na dečjoj zabavi prisustvovalo je stotinak dece sa roditeljima. 

Drugog dana sajma, na predavanjima iz apiterapije, u sali se nalazilo 260 posetilaca. 

Svi izlagači su prezadovoljni prodajom. Naročite pohvale sa njihove strane došle su po pitanju same organizacije i prijatnog utiska koji su imali svi prisutni, jer su se osećali veoma lepo u ovakvom ekskluzivnom prostoru, u zagrejanoj hali, dok je napolju vejao sneg. Neki potencijalni izlagači, koji nisu ukazali poverenje Prvom državnom pčelarskom sajmu i došli da izlažu, ipak su posetili sajam i gorko se pokajali zbog neučestvovanja kada su videli kako je sve bilo organizovano. 

Organizator nije ni sumnjao da će pčelari posetiti sajam u značajnom broju, ali je veliko iznenađenje bila izvanredna poseta građana! U marketing jeste dosta uloženo, ali ipak smo bili delimični skeptici, pošto se ovakva manifestacija po prvi put organizovala u Beogradu. Pokazalo se da je marketing bio adekvatan i da je dao odlične rezultate, te da su građani uspešno animirani. Promet na štandovima pčelara koji su prodavali pčelinje proizvode i proizvode na njihovoj bazi, kretao se od 50.000 do 140.000 dinara, uz izuzetak dva štanda na kojima je bio nešto iznad 20.000 dinara. Jedan od izlagača prodao je sav med koji je poneo, pre završetka sajma. Odnos prodaje pčelinjih proizvoda u prvom i drugom danu sajma bio je otprilike 3:2. 

Da podsetimo, u sredu smo imali gostovanje na gradskoj televiziji RTV Studio B u jutarnjem programu, a u petak gostovanje na istoj televiziji u popodnevnom programu. Tri dana pred sajam i u oba dana sajma na ovoj televiziji u jutarnjem programu deljene su knjige pesama za decu (25), knjiga o apiterapiji (10) i film o apiterapiji (25) najbržim gledaocima. U subotu ujutru smo imali prilog na jutarnjem programu RTS-a, kao i u Žikinoj šarenici, a u nedelju još jedan prilog u jutarnjem programu RTS-a. Ekipa RTS-a je u subotu dva puta dolazila na sajam. RTS je vest objavio i na svom sajtu prvog dana sajma (OVDE). 

U subotu je agencija Tanjug prenela informaciju o sajmu svim medijima, nakon intervjua sa predsednikom SPOS-a rano ujutru u subotu. Najveću reportažu sa sajma objavio je danas dnevni list Blic na skoro celoj strani, a tekst možete pročitati i na sajtu Blica, tj. OVDE. Kurir je takođe preneo kompletnu informaciju (OVDE). 

1. februara izašao je oglas na celoj strani u časopisu "U zdravom telu", a dan pred sajam, 13. februara na celoj strani u časopisu "Bilje i zdravlje". U četvrtak, na celoj strani oglas je objavio i dnevni list Glas javnosti. U petak, 13. februara, u beogradski tiraž Glasa javnosti ubačeno je 22.000 flajera najave sajma, a preko dnevnog lista 24 sata, čak 125.000 flajera dospelo je pravo u ruke Beograđana. 

SPOS će u narednim danima organizovati prijem za sve medije koji su nam izašli u susret, u znak zahvalnosti što su pomogli da Prvi državni pčelarski sajam u potpunosti uspe i opravda očekivanja i posetilaca i izlagača pčelinjih proizvoda i opreme. 

Na sajmu je potrošačima podeljeno oko 2600 DVD diskova sa filmom o apiterapiji, 900 besplatnih čajeva i skoro 7000 primeraka časopisa "U zdravom telu", "Bilje i zdravlje" i "Glas javnosti". Hvala svima koji su učestvovali u ovim akcijama! 

Na štandu SPOS-a deljeni su i besplatni sokovi. U restoranu u okviru hale mogla su da se naruče i druga pića po simboličnim cenama. 

Na kraju sajma, izvučen je najsrećniji posetilac pred kamerom televizije PINK, kome će ovih dana biti na kućnu adresu isporučeno bure meda! Radi se o prohromskom buretu od 50 kg meda! Srećni dobitnik je Stojanović Jovica iz Beograda. 

Verujemo da smo opravdali poverenje i potrošača i izlagača, te da će naredne godine sajam biti mnogo bolji i još više posećen. 

IO SPOS-a će na narednoj sednici razmotriti sve pristigle sugestije i odmah početi sa pripremom narednog sajma 2010. godine, koji mora biti još pompezniji. Jer, ove godine jednostavno nismo imali dovoljno vremena da posvetimo više pažnje dovođenju stranih izlagača opreme za pčelarstvo. Već smo u nekim konsultacijama definitivno zaključili da će naredne godine svi učesnici morati da imaju oficijelni sajamski štand. Takođe, za najveći propust proglasili smo nepostojanje zbornika sa seminara za pčelare. Da bi ovaj, po nama jedini veliki propust (sve ostalo su bile sitnice), popravili, ovih dana na sajt SPOS-a postavićemo višesatni film o kompletnim dešavanjima na sajmu, jer je sve snimljeno kamerom. 

Poseban "šmek" sajmu dalo je i spektakularno otvaranje u kome su učestvovali Katarina Rebrača, Ivana Žigon, Dobrica Erić, Bojana Knežević i Milija Radivojević. Sajam je otvorio najpoznatiji srpski pčelar u svetu, prof. dr Jovan Kulinčević, sa simbolikom da i sajam bude uspešan i poznat u celom svetu, kao što je to naš dragi profesor! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien