SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REZOLUCIJA EVROPSKOG PARLAMENTA KOJA DAJE NADUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.016

U četvrtak, 20. novembra, Evropski parlament doneo je rezoluciju o stanju u pčelarstvu sa predlogom Evropskoj Komisiji da hitno reaguje i preduzme potrebne mere za spas pčelarstva. 

Ovo je velika nada za pčelarstvo EU, ali i zemalja koje imaju nameru da uđu u EU. SPOS je odmah prosledio kompletnu informaciju koju ćete upravo pročitati ovde, na više adresa: ministru poljoprivrede, svim pomoćnicima ministra, svim državnim sekretarima u Ministarstvu poljoprivrede i direktorima Uprava. Nadamo se da će Ministarstvo odreagovati onako kako treba, jer smatramo da je veliki problem u tome što još uvek nisu svi nadležni u Ministarstvu shvatili da je dogorelo do nokata. 

Zahvaljujemo se gospodinu Francu Šmercu i Aleksandru Bikaru na obezbeđenju pune informacije iz Evropskog Parlamenta, a OVDE možete pogledati tekst koji je preveden i niže objavljen. 

 

REZOLUCIJA EVROPSKOG PARLAMENTA KOJA DAJE NADU

Rezolucija o stanju u pčelarstvu koju je Evropski parlament usvojio u četvrtak sa 458 galasova za, 13 protiv i 5 uzdržanih upozorava da je potrebno da se odmah počnu primenjivati sva sredstva koja će poboljšati zdravstveno stanje pčela.

Pčele su korisne za celokupan ekosistem i održanje biološke raznovrsnosti. Čak 84% biljaka u Evropi je zavisno od oprašivanja, dok je čak 76% biljaka upotrebljivih za ljudsku ishranu zavisno od pčelarstva.

Pčelarstvo se u Evropi koristi već nekoliko hiljada godina i predstavlja kulturno i ekonomsko nasleđe predaka.

Evropski med i drugi proizvodi kao matični mleč, propolis, vosak, pčelinji otrov i polen su najvišeg kvaliteta, ali i toliko različiti u zavisnosti od područja. Na žalost, evropsko pčelarstvo je postalo žrtva nelojalne konkurencije proizvoda iz vanevropskih država.

Zbog konstantnog smanjenja raspoloživog polenovog praha i nektara u  prirodi, evropskom pčelarstvu stvarno preti rapidno smanjenje broja društava. Među razlozima za takvo stanje su: varoa, nozema, kolaps pčelinjih društava i otrovi u poljoprivredi. Delotvornih sredstava za borbu protiv pčelinjih bolesti nema, ali se zato može veoma efikasno delovati na smanjenje trovanja pčela.

 

Šta treba uraditi da se pomogne pčelarstvu

Evropska komisija je dobila nalog da ispita mogućnosti za bolju zaštitu pčela od bolesti, pesticida i genetski tretiranog materijala u poljoprivredi, ali i osnivanje više područja čiste ekologije koja bi bila zaštićena za opstanak pčela.

Komisija bi morala da bude inicijator propisa koji bi regulisali oprašivanje bilja. Isto tako bi bilo potrebno da Komisija na Evropskom nivou pokrene mehanizme hitne finansijske pomoći pčelarima u svim državama članicama.

 

Ekološki prostori za pčele

Pregledom ukupne poljoprivredne politike potrebno je odrediti područja koja se posbeno teško obrađuju. Ta područja bi morala biti namenjena održanju pčela i tu bi trebalo da raste gorušica, bela detelina i ostalo negajeno bilje koje pčelama daje dovoljno polena i nektara za med. Po mišljenju parlamentaraca, ovo je jedan od hitnih poslova.

 

Pesticidi

Parlament nalaže Komisiji da ispita povećanje smrtnosti pčela sa povećanjem upotrebe pesticida (tiametoksam, imidakloprid, klotianidin i fipronil) kako bi se hitno doneli propisi o njihovoj upotrebi u budućnosti.

Komisija mora hitno stupiti u vezu sa svim članicama EU i njihovim stručnim službama i organizacijama radi razmene informacija o uticaju i posledicama pesticida na pčele.

Komisija mora takođe ispitati uticaj genetski tretiranog semena na zdravlje pčela, uticaj na kvalitet meda i mogućnosti prodaje meda sa genetski izmenjenih biljaka kao i ekonomsko-ekološke posledice toga.

 

Više sredstava veterinarima

Komisija mora odmah početi sa radom na utvrđivanju uzroka širenja pčelinjih bolesti kao i drugih mogućih uslova koji prouzrokuju propadanje pčelinjih društava kao što su smanjenje prirodnih staništa, paše i uslova za život pčela i upotreba genetski izmenjenog semena biljaka. U tu svrhu hitno treba izvršiti izmenu bilansne stavke za sredstva namenjena veterinarstvu. Veterinari bi morali predlagati načine borbe protiv pčelinjih bolesti, ali i načine za preventivno delovanje.

Poslanici se zalažu za uvođenje propisa koji bi omogućili kontrolu uvoznog meda na izazivače evropske i američke truleži legla. 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien