SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA NOVIM POTENCIJALNIM KUPCEM MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.809

Prekjuče u 8 sati je u prostorijama SPOS-a održan sastanak sa predstavnikom firme iz BiH zainteresovane za kupovinu svih vrsta meda iz Srbije.

Ono što je najvažnije jeste da je na ovom sastanku SPOS po prvi put imao šta da stavi na pregovarački sto. I tokom ranijih godina se javljao po neko za kupovinu meda iz inostranstva, organizovani su čak i sastanci na tu temu (u vreme Miljka Šljivića), ali je glavno pitanje kupaca bilo sa kojim medovima raspolazemo i po kojoj ceni. I tu je sva prica stajala. 

Sada, nakon aktiviranja Berze meda, ovo je prvi kupac kome je sve bilo jasno u momentu, kao i nama. Na žalost, mali broj pčelara se odazvao pozivu i prijavio svoj med za prodaju, sigurno zato što meda nije bilo mnogo ove godine. Ipak, trenutno se na ponudi Berze meda SPOS-a nalazi nešto više od 89 tona meda sa poznatom ponuđačkom cenom. 

Objasnili smo kupcu strategiju SPOS-a, koja je zasnovana na tome da SPOS nema nikakvih namera da tu nešto zarađuje, već naprotiv, SPOS je spreman da uloži novac kako bi izvoz krenuo. SPOS nalazi kupce, organizuje tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača i kupca iz inostranstva stavlja u krajnje povoljan položaj (što će nekog od potencijalnih kupaca privući upravo Srbiji, a ne nekoj drugoj zemlji), da na terenu ima nekoga ko organizuje posao. Pčelari tako postižu najvišu cenu, jer otkupljivači moraju da se utrkuju ko će da ponudi najnižu cenu. 

Mi znamo da otkupljivači time nisu zadovoljni, ali svi se nalazimo u tržišnoj utakmici i svi želimo da postignemo najbolju cenu za sebe. Verujemo da otkupljivači već shvataju da je to jedini put kojim se može ići. Pčelari neće više da sede skrštenih ruku, već će učiniti sve preko svoje organizacije da se izbore za najpovoljniju cenu na tržištu. Svaka godina je specifična sa cenama u svetu, možda će med iduće godine biti skuplji ili jeftiniji, ali kakva kod bila cena meda u svetu, mi ćemo na ovaj način postizati najbolju cenu za pčelara, sve dok ne nađemo bolje rešenje. Ono postoji, i možda će uskoro biti moguće i sprovesti ga, ali za sada smo nemoćni. O tom kasnije, sigurno će o tome biti reči na predstojećoj Skupštini SPOS-a gde ćemo morati da se dogovorimo kako dalje. 

Vlasnik firme iz BiH sa čijim predstavnikom smo juče razgovarali uskoro će doći u Srbiju na razgovor i predstavljanje svoje ponude. Mi smo našu ponudu dali, tj. dali su je pčelari. 

U svakom slučaju, idemo dalje. Verovatno ćemo imati više pokušaja dok ne nađemo kupca koji će ponuditi odgovarajuće uslove, ali ko ne traži, taj i ne nađe. 

Što se tiče prethodnog potencijalnog kupca, potrebno je da vas izvestimo da većina ponuđača na Berzi meda SPOS-a nije odreagovala na njegovu ponudu, što verovatno znači da im trenutna ponuđena cena ne odgovara. Dalji nastavak saradnje sa njim je trenutno stopiran, dok ne dođe vlasnik firme iz Nemačke u Srbiju, gde bi trebalo da se pregovara pre svega oko otkupa meda u saću tokom naredne godine. 

Inače, zbog svetske krize, mnogi dugoročni ugovori o otkupu meda se polako otkazuju u nekim državama. Videćemo šta će dalje biti, ali smo realni optimisti, jer znamo da imamo razloga za to. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien