SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DODATNO SE POJAČAVA KONTROLA KVALITETA MEDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.801

Juče je predsednik SPOS-a obavio razgovor sa gospodinom Goranom Miloševim, pomoćnikom direktora veterinarske inspekcije Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Razgovarano je o akciji kontrole kvaliteta meda na tržištu koja je obavljena oko Nove godine, i gospodin Milošev je obećao da će SPOS-u biti dostavljen izveštaj o nađenom stanju. 

Takođe je dogovoreno da u narednom periodu u saradnji sa SPOS-om, generalni inspektorat izlazi u susret pčelarima koji će prijavljivati sumnju na pojavu falsifikata meda na tržištu. 

Naime, svaki pčelar koji opravdano sumnja da se negde u prodavnicama ili na pijacama prodaje falsifikovani med ili med koji ne odgovara Pravilniku, to može da prijavi inspekciji i inspekcija će izaći na teren. 

Tehnički, to može da se učini na dva načina: 

1) Osoba koja prijavljuje sumnju treba da napiše pismenu prijavu lokalnom veterinarskom inspektoru, a na dnu prijave da napiše da je prijava dostavljena lokalnom veterinarskom inspektoru i gospodinu Goranu Miloševom, pomoćniku direktora za veterinarsku inspekciju Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije. Prijava gospodinu Miloševom dostavlja se na adresu: Generalni inspektorat, SIV III, Pomoćniku direktora za veterinarsku inspekciju gospodinu Goranu Miloševom, ul. Omladinskih brigada br. 1, Novi Beograd 

2) Drugi način je da osoba koja prijavljuje sumnju, prijavi slučaj SPOS-u pismenim putem (gde će obavezno navesti punu adresu lokalnog veterinarskog inspektora), a onda će SPOS poslati prijavu i lokalnom veterinarskom inspektoru i Generalnom inspektoratu, tj. gospodinu Goranu Miloševom. 

Gospodin Milošev je takođe obećao da će u najskorije vreme biti sprovedena još jedna akcija kontrole kvaliteta meda u Srbiji, za mesec-dva. Svi oni koje je inspekcija posetila u prethodnoj akciji, tokom prodaje meda neka sa sobom uvek nose rezultate analiza i sve ostale papire koje su dobili od veterinarskog inspektora. 

SPOS se zahvaljuje gospodinu Goranu Miloševom na izuzetnoj predusretljivosti i brizi za zdravlje građana Srbije. Kada bi se falsifikati uklonili sa tržišta u potpunosti, to bi značilo da će građani moći da kupuju samo pravi med vrhunskog kvaliteta, ali i da će pčelarstvo u Srbiji postati isplativo, tj. da će veliki trud pčelara dati rezultate. Za sada, mnogi nesavesni prodavci koriste popularnost pčelinjih proizvoda da u promet stavljaju proizvode koji košnicu ni videli nisu. IO SPOS-a je zacrtao da do kraja 2009. godine ukloni falsifikate sa tržišta. U tome će, osim inspekcije, pomoći i Pokret potrošača, sa kojim se ovih dana potpisuje Protokol o saradnji, kao i svi pčelari Srbije koji moraju da učestvuju u oboj akciji. Zato vas ovom prilikom i pozivamo na saradnju, u opštem interesu. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien