SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

„ZNOJENJE“ NEONIKOTINOIDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.797

Kako javlja Pčelarski savez Slovenije, u Italiji su dokazali da je kukuruz tretiran neonikotinoidima zapravo "živi" insekticid.

Naime, na 25. kongresu profesionalnih pčelara Italije, koji je održan između 21. i 26. januara u Sorentu, predstavljeni su najnoviji rezultati istraživanja profesora Vincenca Girolamija sa univerziteta u Padovi. O tome nas je detaljno izvestio Franc Šivic iz Slovenije. 

Poznata nam je pojava "znojenja" listova kukuruza. Kapljice na listovima kukuruza su slične kapima rose, ali nisu rosa, već kapljice soka biljke koji izlazi iz sitastih cevi listova kukuruza. Za pčele i druge insekte te kapi su dragocen izvor vode, koji koriste rano ujutru, pre nego ih sunce isuši. Ako je seme tretirano neonikotinoidima, u tim kapljicama nalazi se toliko otrova, da pčela umire za 2 do 10 minuta, ako popije kapljicu. Ako je samo okusi, smrt će uslediti za 20 do 40 minuta. 

Profesor Andrea Tapiro sa odeljenja za hemiju univerziteta u Padovi je analizirao sadržaj kapljica. Ustanovio je da je koncentracija upotrebljenog neonikotinoida 10 miligrama na litar soka. A poznato je da su smrtne doze za pčele daleko, daleko manje. 

Francesco Panella, predsednik Saveza italijanskih profesionalnih pčelara, izjavio je da su predstavljeni rezultati dovoljan dokaz sa kakvom su površnošću izdate dozvole za upotrebu tih neuroloških sistemika, tj. neonikotinoida, koji bukvalno pretvaraju biljke u trajne insekticide. Problem trovanja pčela očigledno neće biti rešen prepravkama i prilagođavanjem sejalica niti poboljšanjem lepljivosti neonikotinoida za seme kukuruza, o čemu su nam prošle godine govorili poljoprivredni stručnjaci. Rešenja treba tražiti na drugoj strani, ako želimo da pčele spasimo od smrti, a to je potpuna zabrana neonikotinoida. 

Kao dokaz kako brzo umire pčela, profesor Girolami je pripremio film koji svako može da pogleda na internetu: http://firenze.repubblica.it/multimedia/home/4468701?ref=rephpsp4

Kad sve ovo čujemo, ne možemo mirno da spavamo, naročito kad znamo da je ove godine najveći deo semena suncokreta i kukuruza na tržištu tretiran neonikotinoidima. 

Dok čitate ovaj tekst, znajte da je kompletna informacija dostavljena i Ministarstvu poljoprivrede, tj. Upravi za zaštitu bilja. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien