SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODJECI VI DRŽAVNOG PČELARSKOG SAJMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.801

8. i 9. marta 2014. godine, u hali 2 Beogradskog sajma, održan je VI Državni pčelarski sajam, ubedljivo najveći do sada, sa 97 izlagača.

Sajam je ove godine održan na većem prostoru, u većoj hali, ali se opet tražilo mesto više, posebno prvog dana, jer je poseta nadmašila i najoptimističnija očekivanja. Kao što znate, od ove godine uvedena je naplata ulaznica (za jedan ulaz) za nečlanove SPOS-a (iz Srbije i inostranstva) po simboličnoj ceni od 250 dinara (150 dinara za SPOS, a 100 dinara za Beogradski sajam). Prodato je čak 3888 ulaznica, i time je pokriveno skoro tri četvrtine zakupa hale 2, za koji inače SPOS izdvaja 800.000 dinara sopstvenih sredstava već godinama unazad.

U svakom slučaju, ovaj sajam je svojom širokom ponudom, definitivno ove godine dokazao da je najveći pčelarski sajam u ovom delu Evrope, da izlagači nude izuzetno kvalitetnu opremu po najnižim cenama u regionu, a o kvalitetu opreme najbolju je ocenu dala naša gošća iz Austrije, majstor pčelarstva Jasmin Cvinc, koja je rekla da je naša oprema veoma praktične namene i kvalitetna, dok je njihova takođe kvalitetna, ali previše komplikovana. Inače, Jasmin je održala odlična predavanja i prezentovala način pčelarenja u Austriji, suzbijanje varoe, i njihovo pčelarsko zakonodavstvo.

Inače, mnogi izlagači opreme su svu robu koju su poneli, prodali već prvog dana do ranih popodnevnih sati, pa su morali da idu po dodatne količine, kako bi imali dovoljnu ponudu i drugog dana. Ovu godinu karakterisala je i izrazito velika poseta pčelara iz inostranstva, što najbolje potvrđuje kvalitet sajma, i kvalitet ponuđene opreme po pristupačnim cenama, za uslove nekih drugih zemalja.

Što se tiče dela za izlaganje meda i pčelinjih proizvoda, ove godine je bio fizički odvojen od ostatka hale, kako se ulaz u taj deo ne bi naplaćivao građanima. Izlagači meda (njih 39) su izrazili umereno nezadovoljstvo prodajom, iako u marketing tog dela sajma nikad nije uloženo više novca nego ove godine, te su se neki od njih žalili da su prodali 30% manje nego prethodne godine, retki i 50%, dok su neki rekli da su prodali čak 50% više nego prošle godine. Kao i uvek, utisci su različiti, ali se svi izlagači slažu da je izdvojenost prostora uticala na manju prodaju, jer kako kažu, dosta pčelinjih proizvoda kupuju i sami pčelari (!?), posebno polen, razne mešavine, pića… a sada im ovaj deo hale nije bio interesantan da ga posete. SPOS će iduće godine na drugačiji način organizovati ulaz u halu, tako da će i ovaj deo sajma biti dostupniji pčelarima posetiocima, čime ćemo izaći u susret izlagačima pčelinjih proizvoda.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede prof. dr Dragan Glamočić, koji je uputio reči ohrabrenja pčelarima, i pohvalio nas za sve što smo samostalno uradili za razvoj pčelarstva Srbije, što je na kraju rezultovalo povećanjem prosečnog pčelinjaka u SPOS-u sa 29 na 49 košnica (od 2007. do 2013. godine), i povećanjem izvoza meda za nekoliko puta! Država je prepoznala naše aktivnosti, od prošle godine uvela subvencije po košnici, na osnovu našeg dugogodišnjeg zahteva, a od ove godine biće i povoljnih dinarskih kredita, kao i bespovratnih sredstava za nabavku pčelarske opreme. Najavio je i izlaženje u susret zahtevima SPOS-a da se kvalitet meda u prometu češće kontroliše, jer uočavamo sve više medova neadekvatnog kvaliteta na tržištu, te je on izdao nalog da se uradi vanredna kontrola kvaliteta meda u prometu, u svim okruzima u čitavoj Srbiji. Mi već raspolažemo nekim nezvaničnim rezultatima, ali je ministar obećao da će zvanični rezultati biti javno objavljeni, čim pristignu. Na ime takvog razumevanja potreba pčelarstva, predsednik SPOS-a je u ime IO SPOS-a i svih pčelara Srbije, ministru uručio Plaketu SPOS-a, u znak zahvalnosti za kvalitetnu komunikaciju sa predstavnicima SPOS-a, i prihvatanje naših predloga koji su sprovodivi u delo.

Na sajmu je SPOS obavio i prezentaciju projekta „Reka meda“, koji finansiraju EU, Austrijska razvojna agencija i SPOS, na visokom nivou. Prezentaciju je obavila profesionalna agencija, a na prezentaciji su govorili ministar poljoprivrede i predsednik SPOS-a. Video prezentacija se odvijala oba dana sajma, bez prekida, i emitovanjem unapred snimljenog materijala o načinu realizacije i ciljevima projekta, koji će presudno uticati na ubrzani razvoj pčelarstva u Srbiji. Svim izlagačima poklonjena je radna kecelja sa obeležjima projekta „Reka meda“.

SPOS je ove godine uložio velika sredstva u marketing sajma. Plaćen je oglas udodatkuBlicapodnazivomNEGAIZDRAVLjEna 8 strana, ukomejenapolovinistraneN7 objavljenanajavaodržavanjaVI Državnogpčelarskogsajma, udonjojpolovinistrane. Inače, poistraživanjima, donjidesniugaonovinajedeonovinakojiprvibudezapaženodčitalaca, tejezatoiizabranodstraneSPOSazaovajoglas. U Beogradskoj hronici na RTS 1, u dnu ekrana išao je kajron koji je najavljivao VI Državni pčelarski sajam.HvalajavnomservisuRTS, nasveboljempraćenjupčelarstvairazumevanjuzajavniintereskojisvečešćeiskazujepremapčelarstvu, pčelarimainjihovojnacionalnojorganizacijiSPOSu. Dva dana pre sajma i na sam dan sajma, SPOSovapčelica“ je delilaflajeresapozivomnaVIDržavnipčelarskisajamuKnezMihajlovojuliciuBeogradu.Flajer je dao osnovne informacije građanima o sajmu i pozivao ih da ga posete. Veliki broj medija najavio je održavanje sajma: TANJUG, RTS, Kurir, Blic, Agronews, Svet, Ekapija, Aladin, Best, a lepu najavu sajma omogućio nam je i Beogradski sajam na svom sajtu. Veliki broj medija propratio je i otvaranje sajma, i objavio vest o tome u svojim emisijama i pisanim izdanjima.

 

 

„Pčelica“ deli flajere u Knez Mihajlovoj ulici

 

Pogled na halu 2 Beogradskog sajma

 

Pogled na unutrašnjost hale 2 Beogradskog sajma

 

Pogled na sajam

 

Intoniranje himne Srbije na otvaranju

 

Predsednik SPOS-a se obraća pčelarima

 

Uručenje Plakete SPOS-a ministru poljoprivrede

 

Ministar poljoprivrede otvara VI Državni pčelarski sajam

 

Prezentacija projekta „Reka meda“

 

Govor ministra na prezentaciji projekta „Reka meda“

 

Član IO SPOS-a Milenko Gićanov sa gošćom iz Austrije Jasmin Cvinc i njenim suprugom

 

Poklon iz Apatina za Jasmin Cvinc

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien