SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONTROLA PRIMENE HACCP STANDARDA U PROIZVODNJI HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.759

Generalni inspektorat Ministarstva poljoprivrede najavio je danas da će od naredne nedelje početi kontrolu primene HACCP standarda u svim klanicama i mlekarama.

– Od 1. janara 2009. godine, prema Zakonu o veterinarstvu, svi objekti koji se bave proizvodnjom hrane životinjskog porekla moraju da imaju uveden HACCP sistem – rekao je agenciji Beta direktor Generalnog inspektorata Dušan Pajkić.

On je precizirao da će biti kontrolisani svi objekti klanične i mlekarske industrije, odnosno svi oni koji proizvode ili prerađuju meso i mleko.

– Posle usvajanja zakona o bezbednosti hrane, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri i čije se usvajanje očekuje tokom proleća, svi proizvođači hrane u Srbiji moraće da imaju uveden HACCP sistem – rekao je Pajkić.

On je dodao da će proizvođačima biti ostavljen prelazni period od dve godine kako bi uveli taj standard.

Direktor Generalnog inspektorata je napomenuo da Ministarstvo poljoprivrede trenutno nema podatke o broju proizvođača koji u Srbiji imaju uveden HACCP, jer do sada nije bila obavezna evidencija.

On je istakao da će jedan od rezultata kontrole, koja počinje naredne nedelje, biti i utvrđivanje tačnog broja objekata koji poseduju taj sertifikat, kao i onih koji su u procesu uvođenja, ali i onih koji nemaju taj sertifikat.

– Kazne za one koji su obavezni da imaju HACCP, a nisu ga uveli su od 100.000 do 1.000.000 dinara – rekao je on i dodao da krajnja mera može da bude zatvaranje objekta sve dok se ne uvede taj standard. 

Ovo je nešto što u bliskoj budućnosti, za par godina, čeka i pčelarsku proizvodnju, samo što će se u primarnoj proizvodnji primenjivati principi dobre pčelarske prakse, i SPOS će u narednom periodu predložiti Ministarstvu svoje viđenje tih principa, kako se ne bi dogodilo da nam država nametne strožije standarde od onih koji vladaju u većini zemalja EU, kao što se nekim državama dogodilo. Na tom putu ima mnogo prepreka, pre svega prepreka koje će nam postavljati oni kojima ne odgovara liberalnija varijanta principa dobre pčelarske prakse, te će borba biti teška i odgovorna i zahtevaće mobilizaciju svih naših snaga i ljudskih resursa. 

Izvor: www.ekapija.com 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien