SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SEMINAR U BEOGRADUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.133

Danas je pred 170 pčelara na Fakultetu veterinarske medicine održan Međunarodni stručni seminar "Znanjem do zdravlja pčela".

Sva predavanja su bila više nego odlična. Imali smo prilike da čujemo da i Srbija hvata korak sa svetom, jer se molekularne analize bolesti pčela već uveliko rade na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu. Tako je moguće utvrditi soj američke truleži (ERIC I, II, III i IV), ili razlikovati nosemu ceranae od noseme apis. Profesor Zoran Stanimirović briljantno je ukazao pčelarima na udaljavanje od prirode koje je dovelo do globalnih problema u pčelarstvu. Predavanje Jevrosime Stevanović, koja uskoro postaje docent na fakultetu, bilo je zaista na svetskom nivou. Dr vet. med. Dragan Ćirković održao je veoma praktično predavanje o suzbijanju varoe. 

Naravno, najveću pažnju izazvao je predavač iz Švedske, čovek koji je oktrio "novu" nozemozu, nosemu ceranae, i koja po njemu nosi i ime. Imali smo prilike da čujemo niz novosti, a ono što je najvađnije jeste da je bilo i nekoliko informacija od praktične vrednosti za svakodnevni rad na pčelinjacima. Detaljan stručni izveštaj biće vam dostupan ovih dana, najpre preko sajta SPOS-a. 

Na kraju je prezentaciju svojih filmova o američkoj truleži, malom voskovom moljcu i varoi održao Ivan Brndušić iz Bora. I sam Ingemar Fries bio je oduševljen snimljenim materijalom i kvalitetom snimaka. 

Treba pohvaliti i pažljive i strpljive slušaoce, koji su uz to postavljali i odlična pitanja predavačima, što je pokazalo da su predavanjima prisustvovali najbolje obrazovani pčelari Srbije. 

 

Prof. dr Ingemar Fries 

 

Pogled na salu tokom predavanja Ingemara Friesa 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien