SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PRAVILNIK O REGISTRACIJI PČELINJAKADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.021

Kao što je poznato svim pčelarima, tokom leta pregovarali smo sa Upravom za veterinu da se Pravilnik o registraciji pčelinjaka što pre formuliše i donese. Postigli smo konsenzus oko teksta Pravilnika u potpunosti. 

Pravilnik je ovih dana prošao potrebnu proceduru u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, tj. u pravnoj službi ove Uprave, i dostavljen je pravnoj službi Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj. 

Međutim, iako je sve završeno, proceduralna problematika će po svemu sudeći dovesti do toga da će Pravilnik u pravnoj službi morati da čeka na obradu po redovnoj proceduri izvesno vreme, pošto je pravna služba trenutno u velikom poslu i obrađuje se desetak zakona koji se moraju doneti po hitnoj proceduri. Među njima je i Zakon o stočarstvu o kome smo vas nedavno detaljno izveštavali. U Ministarstvu je, prema tome, trenutno kao u košnici. 

Ipak, pokušavamo da urgiramo da Pravilnik nekako prođe preko reda, jer nije obiman i smatramo da ne zahteva preveliko angažovanje. Obavestili smo o hitnosti njegovog donošenja gospodina Momčila Mitreskog, pomoćnika ministra za opšte i pravne poslove, zatim gospođu Ružicu Tripić, načelnicu Odeljenja za normativne poslove u čijoj je to nadležnosti i nadležne u Upravi za veterinu, sa apelom za razumevanje oko hitnosti donošenja Pravilnika. Hitnost se ogleda u tome što će biti mnogo lakše sprovesti registraciju odmah, prilikom učlanjivanja u SPOS, te bi smo sve okončali za mesec ili dva, nego da kasnije obaveštavamo pčelare o tome. Iako je sve rešeno, ipak ne smemo da pozovemo pčelare da šalju podatke, dok ne dobijemo pismeno ovlašćenje od Uprave za veterinu, nakon potpisivanja Pravilnika od strane ministra poljoprivrede gospodina Saše Dragina. 

Znači, čekali smo dve godine, moraćemo da se strpimo još par nedelja. 

Još jednom se zahvaljujemo direktoru Uprave za veterinu gospodinu dr vet. med. Zoranu Mićoviću i njegovom prvom saradniku gospodinu Zvonimiru Rotu, kao i gospodinu Nebojši Jovanoviću, koji su zaista učinili sve da se do Pravilnika dođe što brže. Oni su svoj posao uradili savesno, završili deo posla koji se njih tiče, sada je sve na pravnoj službi Ministarstva, koja treba da obavi neke formalnosti i da prosledi Pravilnik na potpisivanje. Radi se o pravnoj proveri usklađenosti sa postojećim propisima i slično. Nadamo se da će se sve ipak završiti što pre. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien