SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SRBIJA OSTALA BEZ GASA



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.734

Србија потпуно остала без гаса. Мађари због сопствених потреба не могу Србији да позајме гас, саопштио директор "Србијагаса" Душан Бајатовић по повратку из Будимпеште.


Бајатовић је рекао да је на разговорима у Будимпешти једино успео да издејствује да мађарска страна пусти гас Србији чим дође до руско-украјинског споразума и пре него што непосредно стигне до наше границе.

"Штавише, спремни су да пусте и нешто већу количину како би енергетски систем у Србији био што пре оспособљен", рекао је Бајатовић на конференцији за новинаре по повратку из Мађарске.

Члан кризног штаба српске владе Душан Мракић рекао да управо долази до потпуне несташице гаса у Србији и да се у појединим деловима система користе последње количине од милион кубних метара гаса.

Прекинуто је снабдевања гасом не само Србији, већ и многим другим земљама, услед кризе односа између руског испоручиоца и Украјине, настале због вишегодишњих украјинских дуговања, рекао је српски председник Борис Тадић.

Због тога је дошло до смањења испорука гаса, али је обезбеђен гас за европске земље, додао је председник Србије и указао да је Украјина, међутим, затворила дистрибутивне центре на мађарско-украјинској граници, да би заштитила свој систем.

Тако је Србија постала колатерална жртва, заједно са многим другим европским земљама, нагласио је Тадић и констатовао да "грађани Србије испаштају без икакве наше грешке и нашег удела у овом проблему".

 

СПОС позива све своје чланове којима прети опасност да остану без грејања због несташице гаса (а немају алтернативу), да се јаве председнику СПОС-а Родољубу Живадиновићу (018/846-734, 060/444-01-01), а СПОС ће се потрудити да изнађе решење за смештај деце на топлом док гасна криза не прође. 

Извор: РТС 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien