SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

JAVNI POZIVDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.511

SPOS upućuje javni poziv svima koji su prošle 2008. godine selili pčele na suncokretovu pašu i imali dobre prinose.

Pozivamo ih da ovih dana pogledaju svoja pčelinja društva i utvrde stanje u njima, te da ga uporede sa stanjem prilikom uzimljavanja. 

Interesuju nas zapažanja tipa smanjenja snage društava (izraziti u procentima za koliko je smanjena u odnosu na uzimljavanje), uobičajene snage društava, i drugih neuobičajenih promena (povećan broj uginulih pčela na podnjači u odnosu na prethodne godine i slično). 

Takođe sve njih molimo da nam se sa istovetnim izveštajem jave i u martu. 

Razlog za ovaj poziv leži u činjenici da je u Srbiji svo seme suncokreta za setvenu sezonu 2009. godine tretirano neonikotinoidima uprkos brojnim upozorenjima koja stižu iz sveta, uprkos SPOS-ovom pokretanju zvanične priče oko toga u Ministarsvu poljoprivrede i održanog sastanka gde su prisustvovali predstavnici svih proizvođača semena. Očigledno da ekonomija i u Srbiji pobeđuje budućnost ljudske rase, ali i pčela od kojih direktno zavisimo. Zato pokušavamo da dođemo do što više podataka sa terena. 

Uz sve to, poseban problem leži i u tome što je EU pre par meseci dozvolila registraciju imidakloprida na celoj svojoj teritoriji (dok ga istovremeno neke države članice suspenduju?), a svaka država članica može samostalno da odluči hoće li dozvoliti registraciju ili ne. 

Ovom prilikom vas obaveštavamo da smo obavešteni od strane Ministarstva poljoprivrede, da će se analize uzoraka meda, polena i pčela sa suncokretove paše 2008. godine, analizirati sredinom januara na Hemijskom fakultetu u Beogradu, kako nas uveravaju – prema zahtevu SPOS-a po pitanju doze otkrivanja prisustva (1 mikrogram na kilogram). Razloga za kašnjenje je bilo više, od problema oko ovladavanja metodologijom do nedostatka sredstava koja su sada obezbeđena zahvaljujući gospođi Snežani Savčić Petrić iz Ministarstva. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien