SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

AKTIVNOST KOMISIJE ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.742

Predsednik Komisije za zdravstvenu zaštitu pčela, dr vet. med. Zoran Raičević, specijalista epizootiolog, prisustvovao je u petak, 12. decembra, sastanku epizootiologa iz svih veterinarskih instituta Srbije sa pomoćnikom direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, gospodinom Zvonimirom Rotom, i predstavnikom generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, gospodinom Goranom Miloševim, u Zrenjaninu. 

Cilj sastanka je bio da se struka izjasni o programu mera zdravstvene zaštite životinja u 2009. godini, i da odredi listu prioritetnih bolesti koje bi se obaveyno trebale naći u ,programu mera. Uzrok cele ove priče leži u smanjenju budžeta za narednu godinu, te se mora napraviti izvesna racionalizacija. 

Predsednik Komisije za zdravstvenu zaštitu pčela doktor Raičević je argumentovano obrazložio da nadoknada štete za spaljena pčelinja društva obolela od američke truleži mora da ostane, i dobio je podršku svih prisutnih epizootiologa, te je američka trulež našla svoje mesto na listi bolesti prioritetne važnosti za suzbijanje u Republici Srbiji. Na narednom sastanku u drugoj polovini januara, kada će se tačno znati koja su sredstva opredeljena za program mera zdravstvene zaštite životinja, doneće se konačna odluka. 

Sastanku je prisustvovala i dr sc. vet. med. Nada Plavša, član Komisije za zdravstvenu zaštitu pčela SPOS-a, koja je takođe podržala ovaj predlog. 

Tokom razgovora, doktor Raičević upitao je gospodina Budimira Plavšića iz Uprave za veterinu šta se dešava sa Pravilnikom o registraciji pčelinjaka, koji je osnova za uspešniji rad veterinarske službe u pčelarskom sektoru. Gospodin Plavšić je odgovorio da će najverovatnije registracija pčelinjaka, pored registracije poljoprivrednog gazdinstva, biti uslov  za dobijanje subvencija u pčelarstvu koje Ministarstvo poljoprivrede priprema u 2009. godini. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien