SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠEN TREĆI DAN KONGRESA APIMONDIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.224

Zanimljivi radovi iz oblasti bolesti pčela i apiterapije, pali su u zasenak, nakon sastanaka o stanju tržišta meda, a sve u svetlu odluke Evropskog suda pravde o obavezi obeležavanja meda u trgovinama koji sadrži GMO polen.

Naime, pre podne održan je sastanak IHEO, međunarodne organizacije izvoznika meda, kome itekako prisustvuju i veliki kupci meda, koja je osnovana 1984. godine u Meksiku. Sastanku je po prvi put u istoriji prisustvovao i predstavnik Srbije na Kongresu Apimondije, predsednik SPOS-a. Bilo je više nego interesantno pratiti događanja i što bolje se upoznati sa reagovanjima prodavaca meda i kupaca meda iz celog sveta, povodom navedene odluke Evropskog suda pravde. Fantastično uvodno izlaganje imala je Gudrun Beckh iz Nemačke (Quality Services International Gmbh – QSI), biolog i šef mikrobiologije i mikroskopije QSI. Govorila je o GMO polenu u medu kao o političkoj odluci, ali odluci koja će itekako imati implikacije, možda i veoma teške, na tržište meda. U razgovoru sa predsednikom SPOS-a obećala je da će mu proslediti svoju prezentaciju koja obiluje korisnim podacima. Nakon nje predavanje je održao vrsni poznavalac ove problematike (izuzetno obrazovan gospodin, koji tečno govori pored maternjeg nemačkog, i engleski i španski jezik), Frank Filodda, šef odeljenja kupovine Fursten-reform iz Nemačke (Langnese, Bihophar i Dr. Krieger’s), koji je u startu otvoreno rekao da su oni bili šokirani odlukom Evropskog suda pravde. Primena odluke suda je počela, i sada svi veliki kupci meda traže rešenje kako i gde da plasiraju svoje zalihe meda napravljene u prethodnom periodu, a koje u sebi sadrže GMO polen. Inače, po propisima EU, čak i kada bi se med filtrirao ili ultrafiltrirao, na pakovanju bi i to moralo da se naznači, što mu takođe obara cenu u marketima. Tokom diskusije nakon predavanja predsednik SPOS-a se javio i naveo koje količine meda Srbija trenutno ima, i koje su slobodne od GMO polena, te sve prisutne obavestio o našim mogućnostima da u najkraćem mogućem roku isporučimo velike količine, posebno što imamo izvoznike koji med već imaju na lageru spremnog za isporuku. Gospodin Filloda je u svom izlaganju jasno spomenuo da postoji mogućnost da cene meda bez GMO polena sada skoče "do nebesa", kako se izrazio, ali i da postoji mogućnost pojave velikih finansijskih problema kupaca meda zbog neočekivanih posledica odluke Evropskog suda pravde i nemogućnosti plasmana meda sa zaliha.

Predsednik SPOS-a je sa gospodinom Frankom danas dva puta razgovarao, drugi put na kraju poslepodnevnog okruglog stola na temu stanja tržišta meda u zemljama velikim potrošačima meda, kada mu je postavio i pitanje koja su njegova realna očekivanja šta će se dalje događati. Odgovor je bio da se još uvek čeka da se vidi kako da se reši problem zaliha i praktično zarobljenih velikih količina novca, kako bi se moglo krenuti dalje.

Uopšteno gledano, u razgovoru sa kupcima meda, može se videti njihova totalna zbunjenost i očekivanje da će se desiti neko čudo koje će ih spasiti ili šta već, smatramo da ni oni ne znaju šta bi to moglo da se dogodi, jer je primena odluke Suda već počela.

Inače, popodnevni okrugli sto bio je vanredno zanimljiv, organizovan je na temu stanja tržišta meda u svetu. Najzanimljivije izlaganje imala je predstavnica SAD-a. To je bilo neverovatno sistematski obrađeno i vanredno realno izlaganje sa obiljem korisnih podataka, koje je surovim činjenicama ukazalo ne samo na probleme u SAD-u, već i na probleme u celom svetu, posebno u vezi sa izvozom meda iz Kine, koja danas proizvodi 400.000 tona meda godišnje, što je neverovatan podatak. Od predstavnika Japana saznali smo da 81% uvoza meda u Japan čini med iz Kine. Inače, u Japanu se 50% ukupne potrošnje meda ugradi u razne prerađevine, hleb, peciva i ostalo. Obimnost i kompleksnost podataka koje su nam izneli pomenuti izlagači, ali i izlagač iz Nemačke, biće stavljeni srpskoj javnosti na uvid u novembarskom časopisu Pčelar, jer mnogo toga se promenilo na svetskom tržištu meda, a neke promene se tek očekuju, tj. predviđaju. Na primer, u odnosu na 2002. godinu, kada je Nemačka proizvodila 50% svojih potreba, danas proizvodi tek 20%, ali sa druge strane, zbog promene stila života, očekuje se smanjenje potrošnje meda u nekoj daljoj budućnosti. Trenutno je Nemačka veliki potrošač meda, i prošle godine uvezla je rekordne količine meda u poređenju sa poslednjih deset godina.

U svakom slučaju, broj prikupljenih podataka samo tokom današnjeg dana je ogroman i VANREDNO vredan, a ostatak informacija očekuje se na okruglom stolu u nedelju, koji će biti posvećen samo problemu GMO polena u medu.

Nakon i tokom ovih skupova, predsednik SPOS-a razgovarao je sa kupcima meda iz Velike Britanije i Turske. Turska je možda najzanimljivija, iako je trenutno zabranila uvoz meda time štiteći domaće pčelare, ali nije zabranjen uvoz meda koga u Turskoj nema, a to je bagremov med. Kroz par nedelja zakazani su detaljni pregovori.

Definitivno, iz dana u dan, Kongres Apimondije u Argentini, tj. u Buenos Airesu, potvrđuje da će ovo biti Kongres Apimondije za pamćenje, koji je organizovan na najvišem nivou, sa izuzetnim sadržajima.

Naredni izveštaj očekujte sutra.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien