SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SUDSKI SPOR: IRIKOM PROTIV SPOS-a I POKRETA POTROŠAČADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.544

Već smo vas u časopisu Pčelar i na sajtu SPOS-a obavestili o tužbi firme Irikom protiv SPOS-a. Predsednik SPOS-a je do sada davao izjave inspektoru za privredni kriminal i tržišnom inspektoru, ali nismo imali priliku da vidimo tužbu. Nakon davanja svih izjava svih aktera, slučaj je došao do istražnog sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je za danas u 12 sati pozvao sve aktere.

Ispostavilo se da je u pitanju privatna tužba firme Irikom podneta 24. maja 2010. godine protiv Saveza pčelarskih organizacija Srbije, zatim protiv Rodoljuba Živadinovića, i protiv Pokreta potrošača „Forum“. U tužbi piše da je podneta zbog narušavanja poslovnog ugleda firme Irikom i zbog zloupotrebe monopolističkog položaja SPOS-a.

Iz teksta tužbe se vidi da se pod „narušavanjem poslovnog ugleda firme Irikom“ pre svega misli na objavljivanje rezultata analiza meda firme Irikom od strane Pokreta potrošača Forum, kako u časopisu Pčelar, tako i na sajtu SPOS-a. Podsećamo da je SPOS objavio informacije dobijene od Pokreta potrošača Forum, koje je Pokret potrošača Forum objavio javno i na svojoj konferenciji za štampu, te je te informacije mogao da prenese i bilo koji drugi medij u Srbiji, pisani ili elektronski, pa i časopis Pčelar i naš sajt.

SPOS se optužuje i za „zloupotrebu monopolističkog položaja“, što je apsolutno nemoguće, jer SPOS se ne bavi privrednom delatnošću, a i kad bi se bavio, SPOS ne sprovodi akcije koje se tiču cene meda na teritoriji Srbije, već samo pokušava i uspeva da nađe kupce u inostranstvu koji su spremni da srpskim pčelarima plate evropske cene meda.

Danas se predstavnik tužioca nije pojavio, a istražni sudija je predsedniku SPOS-a i njegovom advokatu gospodinu Svetislavu Ristiću, kao i predsedniku Pokreta potrošača Forum i njegovom advokatu, rekao da je dobio pisano povlačenje punomoćja od strane advokata firme Irikom, te da će nas ponovo pozvati pismeno. Drugim rečima, advokat firme Irikom je više neće zastupati, a drugi zastupnik ili predstavnik firme Irikom se nije pojavio, kao ni privatni tužilac Zorica Stojadinović, direktorka firme Irikom.

Ovih dana, čim je zvanično budemo dobili, objavićemo još jednu važnu informaciju vezanu za ovaj slučaj.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien