SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

BLAGOSLOVEN SABOR PČELARA BELE PALANKEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.318

Ovogodišnji, tradicionalni Sabor pčelara Bele Palanke, 10. septembra ove godine, okupio je pčelare iz ovog kraja, na pčelnjaku dr Vencislava Vecka Rangelova u selu Mokra. Istovremeno, na Saboru je uoči praznika Sabora Srpskih svetitelja, obeležena krsna slava Udruženja pčelara “Kovanluk”.
Čin presecanja slavskog kolača obavio je starešina manastira sv. Dimitrija u s. Divljana, otac Serafim, koji je  i sam pčelar, te mu se reči blagoslova početka nove pčelarske sezone, lako nizahu, poput ćelija pčelinjeg saća, na radost i zadovoljstvo prisutnih. 
Domaćin slave, Vecko sa suprugom Slađanom, koji inače nastavljaju porodičnu tradiciju pčelarenja, gostima prirediše srdačnu dobrošlicu i gostoprimstvo, na prelepo uređenom pčelinjaku sa oko 40 DB košnica. Beše to i prava prilika da nam domaćin prezentuje svoj način pčelarenja, koji mu u ovom kraju i u nepovoljnim godinama, kakva je bila i ova 2011. obezbeđuje solidne prinose. Ove godine, Vecko je vrcao prosečno 18 do 20 kg bagremovog meda, dok je na livadskoj paši suša uzela svoj danak, te su i prinosi znatno manji. Pored lepo uređenog pčelinjaka, bilo je lepo videti i čuti da su mu sva društva pravovremeno i kavlitetno pripremljena za uspešno prezimljavanje. U njegovom načinu pčelarenja zanimljivo je i to što zamenu matica vrši svake druge godine i to isključivo maticama iz rojevnog nagona, naravno, uz predhodni razvoj u nukleusima.     
Prisutnim pčelarima, obratio se i Vlastimir Spasić, predsednik Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije iz Niša, koji je dao svojevrsnu analizu ovogodišnje pčelarske sezone i ocenu pripremljenosti pčelinjih zajednica za uspešno prezimljavanje. Ukazavši pčelarima na najčešće uzroke stradanja pčelinjih zajednica u zimskom periodu, istovremeno je i dao preporuke za njihovu prevenciju u pripremnom periodu.
Zanimljivo je da podaci o pčelarstvu ovoga kraja dosežu do daleke 1573. godine, o čemu svedoči zapis putopisca iz tog vremena Jakova Beceka, koji prolazeći kroz ovaj kraj i obližnje Novo selo zapisa i ovo: „U selu je bilo mnogo pirinča, voska i meda“. Ovoj istorijskoj zanimljivosti, otac Serafim dodao je još jednu: „U podrumima manastira svetog Dimitrija, nađene su košnice i ramovi, koji datiraju iz perioda Oktobarske Ruske revolucije, kada su ovaj kraj masovno naselile izbeglice iz Rusije. Na nekima od njih vidljivi su brojevi sa ciframa preko 200, što potvrđuje da je tu bio veliki pčelinjak, u to vreme sa savremenim košnicama“.     
Današnje udruženje pčelara „Kovanluk“ iz Bele Palanke, koje datira od maja 1938. godine, okuplja oko 70 članova, a kojih inače u ovom kraju mnogo više, na ovogodišnjem saboru dobi i svog novog predsednika Radovana – Radeta Dinića, dosadašnjeg dugogodišnjeg sekretara.
I ovogodišnji Sabor pčelara Bele Palanke u potpunosti je potvrdio da su današnji pčelari dostojni duge pčelarske tracije naroda ovoga kraja i da sa opravdanim optimizmom veruju u bolje dane za pčelarstvo Srbije.

Zoran Petrović
UP „Kovanluk“, Bela Palanka

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien