SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OTKUP MEDA – ISTORIJA SE PONAVLJA, JER NISMO NAUČILI LEKCIJE IZ PROŠLOSTIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.180

U proteklom kraćem periodu imali smo ogromnih problema oko izvoza meda. Naime, cena meda u EU je naglo pala, pa je prvi kupac odustao od kupovine, jer mi nismo hteli da prihvatimo nižu cenu. Zatim smo našli novog kupca, koji je odustao još brže od prvog.
A šta se zapravo događalo? Najpre, već nekoliko meseci traje afera oko pronalaženja polena od genetski modifikovanih biljaka (GMO) u medu nekih zemalja, pre svega su to bile Argentina i Rumunija, kako smo saznali. Jer, taj med, iako sadrži minimalne količine GMO polena, u trgovinama mora da se obeleži kao hrana koja sadrži ostatke GMO biljaka, što joj u rafovima prodavnica automatski spušta cenu, jer kupci nerado kupuju takvu hranu. Konačno rešenje ovog problema zakazano je za septembar, kada nadležna komisija EU treba da donese odluku da li taj med zaista mora ili ne mora da se obeležava, jer se radi o minimalnim količinama takvog polena, ali ga ipak ima.
Međutim, kada sa stranim kupcima razgovarate, svi kažu da je cena pala, ali niko nije hteo da nam prizna da je ovo uzrok, već jednostavno kažu da o tome ništa ne znaju (!?!?). Sve to izgleda kao jedna neformalna urota da se ova prilika iskoristi da se snize cene svog meda, i ispravnog.
SPOS jednostavno na to nije hteo da pristane, i uz podršku firme Biodvig (koja je dala najnižu cenu za svoju uslugu otkupa meda), kojoj se zahvaljujemo na toj značajnoj podršci, odlučeno je da se prekine otkup meda, dok se tržište ne stabilizuje, makar to trajalo i više meseci, jer smatramo da nije neophodno davati med u bescenje. Pčelarima smo putem interneta savetovali da se strpe, ako im nije hitno potreban novac (ako jeste, onda mogu prodati nekom drugom po nižim cenama), jer u međuvremenu su drugi otkupljivači krenuli sa snižavanjem cena meda, i u trenutku pisanja ovog teksta (24. avgust) je bagremov med "pao" na 2,8-2,9 evra po kilogramu kod nekih otkupljivača. Prosto je neverovatno šta se događalo u ovih oko mesec dana od kako je SPOS sa Biodvigom odlučio da se prekine otkup i sklonio se praktično sa tržišta. Cene su ODMAH počele da padaju! Pitamo se šta bi se dogodilo da SPOS ne radi to što radi, kad su ovakve stvari mogle da se dese za samo mesec dana. Tačno je da su cene pale u EU, ali ne toliko. Tačno je i da je cena mogla da se održi bar na 3,1-3,2, ali za to očigledno nije postojala dobra volja ostalih aktera.
Ukratko, istorija se na kratko ponovila, a ona se uvek ponavlja kada je ne proučimo dobro i ne izvučemo zaključke. A u ovom slučaju, zaključke iz istorije nisu izvukli ni otkupljivači ni pčelari, oni možda još i više, jer su odmah počeli da preduzimaju korake koji su pospešivali pad cena, umesto da ga spreče. Bilo je onih koji su se javno ljutili na SPOS što ne organizuje otkup po nižim cenama, što je davalo kuraž otkupljivačima da nastave sa spuštanjem cena.
Jer, u međuvremenu je nervoza pčelara zbog prekida otkupa dostigla maksimum. SPOS je optuživan čak da je prevario pčelare jer nema otkupa meda, iako je SPOS zapravo činio i čini sve da održi cenu za pčelare po svaku cenu. Nismo popustili pritiscima pčelara i nismo hteli da prihvatimo da pratimo ostale u obaranju cena (samo da bi se med prodavao), tj. da učestvujemo u toj smešnoj priči, već smo rekli: Čekaćemo! Mnogi pčelari su hteli da med daju za 10 ili 20 evro centi jeftinije, pa i više, ali mi smo svima odgovarali da po toj ceni mogu da prodaju na drugom mestu, SPOS neće učestvovati u devalviranju svega što je učinio, i to radi čega? Zarad dnevnih promena uslova na svetskom tržištu meda, jer sada kada imamo svetsku cenu, moramo biti spremni i na uspone i na padove cena. A smatramo suludim prihvatati padove u ovom trenutku, kada znamo da će se tržište stabilizovati. Druga bi priča bila da se to ne zna. Jer, avgusta uvek padaju cene meda (zalihe iz proleća, leti se manje meda prodaje, ljudi idu na godišnje odmore, tu je i ekonomska kriza…), a sada se na sve to nadovezala i priča o GMO polenu. Videćemo kako će se ona završiti, ali ako EU ostane pri odluci da se med sa GMO polenom mora obeležavati u trgovinama, cena našeg meda će sigurno da raste. A ako ne ostane, sve je moguće. U međuvremenu, apelujemo na sve pčelare i građane ove zemlje, da ako dođu u posed informacije da neko gaji GMO bilje, da to odmah prijave inspekciji, da i mi ne dođemo u situaciju kao pomenute države.
U međuvremenu, SPOS i Biodvig zajedničkim snagama pristupili su pronalaženju novih kupaca. Kontakata imamo dosta sa proteklih sajmova, kontaktirali smo mnoge, i sa mnogima aktivno pregovaramo oko uslova. Ovih dana očekujemo završetak pregovora sa još dve firme, a sa jednom je već završen, i ovih dana Biodvig NASTAVLJA sa otkupom bagremovog meda po istoj ceni od 3,3 evra za kilogram, u prvom aktu biće otkupljeno oko 40 tona meda, za isporuku novom kupcu u Nemačkoj. Da bi se med uopšte mogao da izveze uz ovakvu otkupnu cenu, Biodvig je prihvatio da u ovom trenutku naknadu za svoju uslugu drastično smanji, na apsolutni minimum, kako bi izvoz krenuo. Na takvoj podršci pčelarstvu se najsrdačnije zahvaljujemo, jer bez tog njihovog gesta, izvoz bi i dalje čekao. Očekujemo ubrzo kompletnu stabilizaciju tržišta, pa ćemo svi znati na čemu smo.
Apelujemo na potpuno razumevanje od strane pčelara, mi očekujemo da više prekida otkupa ne bude, ali se to ne može predvideti. U svakom slučaju, i SPOS i Biodvig ostaju pri stavu da cena meda za pčelare ne sme da padne, makar ne izvozili med neko vreme. Tu se ništa ne menja.
Kad pominjemo razumevanje, mislimo na moguća odstupanja od objavljene procedure otkupa iz objektivnih razloga, ali će cena ostati ista, to je najvažnije. Naime, u otkupu se mora maksimalno uštedeti, da bi izvoz po ovoj ceni za pčelare uopšte bio moguć, pa će se preuzimanje meda obavljati duž geografskih ruta na kojima se u jednom aktu može prikupiti potrebna količina meda i slično.
Takođe molimo pčelare da ne vrše pritisak oko redosleda otkupa meda, jer on mora biti takav da otkup bude sa minimalnim troškovima, a svakako će svi prodati med, kako smo već i rekli, pitanje je samo vremena, a mi činimo sve da to bude što je brže moguće.
Što se tiče cena drugih vrsta meda, još uvek ne možemo da ih objavimo. Cena suncokretovog meda u EU je trenutno omalovažavajuće niska, i ne želimo ni da je objavimo. I uz sve to, slabo se i traži. Neke firme u Srbiji plaćaju suncokretov med, naravno u ograničenim količinama, po ceni od 235 dinara, što je veća cena od one koja se trenutno može postići u EU, te ako je nekome hitno i cena mu odgovara, može prodati med njima u ovom trenutku. Na sajtu SPOS-a objavili smo anketu gde smo pitali pčelare ispod koje cene ne bi prodali suncokretov med, 42% pčelara reklo je 2,5 evra, 15% ispod te cene, 19% u rasponu od 2,6 do 2,9 evra, a 24% je reklo 3 evra. Tako da ćemo se truditi, ako ikako bude moguće, da ispoštujemo stav većine koji je potpuno ispravan, i da objavimo cenu tek kada med bude mogao da se proda po pristojnoj ceni.
Što se tiče lipovog meda, situacija je povoljnija, imamo dogovor za izvoz dva šlepera lipovog meda (ako ga bude toliko), oko cene još pregovaramo, biće objavljena na sajtu SPOS-a (kasnije i u Pčelaru) čim dogovor eventualno bude postignut. Onda će med prodati oni kojima cena bude odgovarala. Nadamo se pristojnoj ceni, i važno je da znamo koju količinu možemo da ponudimo. Zato vas molimo da se hitno prijavite sekretaru SPOS-a sa količinama kojima eventualno raspolažete, po proceduri već objavljenoj u Pčelaru.
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien