SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MODIFIKOVANA AŽ KOŠNICADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 7.070

Ovu košnicu razvio sam kao logičnu posledicu određenih nedostataka AŽ košnice koji čine smetnju za njeno svrstavanje u savremenu produktivnu košnicu, prilagođenu novim klimatskim i pašnim uslovima.
Svaka sličnost sa drugim košnicama je nenamerna, rađeno je tako da se prilagodi postojećim košnicama, a da se obezbedi lakši i jednostavniji rad, sa mogućnošću da se dobije med isključivo iz devičanskog saća iz AŽ košnice iz koje do sada to skoro da nije moglo. Takođe, cilj je bio da se ne skida polumedište veličine polovine rama AŽ, a da se može pregledati plodište ove modifikovane AŽ košnice. Košnica se može povećavati u visinu koliko god želimo, zapravo, onoliko koliko ima potrebe.
Vrcanje meda se ne mora obavljati na završenoj paši, već se može otići na sledeću i tamo taj posao odraditi premeštanjem polumedišta (uljana repica – bagrem) u visinu, a podbaciti novo polumedište ispod. Košnica je bila u eksperimentalnoj upotrebi određeni period (neću o tome koliko "daje" meda, "daje" isto kao i sve ostale u svetu, jer ona zapravo ne "daje", u njoj pčele odlažu med u količinama koje odgovaraju njihovoj snazi). Košnica je idealna za paviljonsko pčelarenje i to, pre svega, za seleće pčelare kojima košnice stoje na nekom vozilu – platformi.
Postojeća košnica ima 11 AŽ ramova u plodištu, tu će se izvršiti odgovarajuća zamena i napraviće se oprema sa 10 ramova u polumedištu. Pripremam izradu 70 takvih košnica za kamion. Planirana visina kompletne košnice je promeljiva: plodište + 3 polumedišta + poklopna daska koja će biti ista ili slična onoj koju izrađuje Slobodan Marjanović iz Užica, jer se na istoj nalazi  bežalica i ostali prateći elementi. Rastojanje od poda jedne do poda druge košnice u gornjem redu biće oko jednog metra. Košnica nije patentirana, niti će biti, već je može svako praviti, ako mu se dopadne.
Polumedišta su polovina AŽ rama, jer kao takvi mogu po dva da stanu u kasetnu vrcaljku.
Trudim se da u pčelarstvu olakšam sebi posao, tada se može raditi sa većim brojem košnica u istom vremenskom periodu.
Film o ovoj košnici pogledajte OVDE.

Dejan Milošević, Drmno
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien