SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UČIONICA POD KROVOM STARE PLANINEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.377

Oko 40 pčelara, do nedavno Udruženja pčelara Pirot, a sada “Pirotska dolina”, 31. jula ove godine, u potpunosti uskladiše svoju aktivnost sa novim imenom. Predavanje i pokaznu vežbu primene mravlje i oksalne kiseline u suzbijanju varoe, izveli su u dolini, ali ispod samog vrha Stare planine, u selu Jelovica, na oko 720 mnv. 

    Praktičnu primenu mravlje i oksalne kiseline, demonstrirao nam je Vlastimir Spasić, predsednik Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije iz Niša. Domaćin, pčelar Marin Minčić, sa svojim sinom Mladenom, upoznao nas je sa krajem gde se nalazimo i uslovima, “kao bogom dani”, za pčelarenje i ukratko izložio svoju celogodišnju tehniku pčelarenja sa oko 170 košnica, na tri lokacije.
   
    Za učesnike ovog skupa, bio je ovo svojevrstan izlet, jer je put do Jelovice, iako udaljene samo tridesetak kilometara od Pirota, vodio  kroz autentične planinske predele, kroz brojna seoska mesta, od mnogih, davno zaboravljena. A nisu zaboravljena, reklo bi se, jedino od pčelara, kojih je u ovom kraju na desetine i desetine i koji ovaj “raj za pčelare” znadoše da iskoriste i tako učine poslednje pokušaje da u ovom kraju bude života. 

    Prelepi planinski predeli, ispresecani brojnim potocima i rečicama, sa izvorima bistre planinske vode, tako reći na svakom koraku, ne dadoše nam da žurimo natrag, te druženje nastavismo, naravno uz ručak, u izletničkom mestu Vrelo. Mnogo je ovde i starih manastira. I oni vape za svojim stanovnicima. Nama se ukaza prilika da posetimo manastir i Sv. Ilija u mestu Rsovci. Domaćin i starešina manastira, usamljeni monah, uz reči dobrodošlice, otkkrio nam je i svoju stalnu čežnju, da manastir ima svoj pčelinjak, a on da bude pčelar. Pčelari našeg udruženja jednoglasno i radosno mu ponudiše pomoć u ostvarenju te njegove želje.

    Uveren sam da će za sve učesnike ovog skupa, ovaj dan biti za pamćenje i lepo sećanje.

Predrag Stanković
Predsednik Društva

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien