SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

METEOROLOŠKA STANICA DRUŠTVU PČELARA ALEKSINACDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.071

Kao što je poznato, Društvo pčelara "Aleksinac" je član Savetodavnog poljoprivrednog udruženja Nišavskog okruga "SPUNO". Glavni cilj učlanjivanja ostvaren je ovih dana.

Naime, glavni cilj udruživanja u SPUNO bilo je učestvovanje u akcijama LEDIB programa kraljevine Danske (koja finansira ceo projekat) koji je formiran za delovanje na teritoriji Nišavskog okruga, po pitanju smanjenja i/ili konačnog eliminisanja prskanja voća u cvetanju i uopšte, preparatima otrovnim za pčele. Pored toga, Društvo je aktivno učestvovalo i u drugim programima.

Međutim, ove godine konačno se došlo do cilja. Naime, LEDIB program kupio je pet najsavremenijih meteoroloških stanica, sa solarnim napajanjem, od kojih će jedna biti instalirana na teritoriji opštine Aleksinac, u selu Moravcu, u dvorištu jednog od članova Društva pčelara Aleksinac. Meteorološka stanica prikuplja ogroman broj podataka, o čemu će uskoro biti više reči, na osnovu kojih će se davati izuzetno precizna prognoza tretiranja većine vrsta biljaka radi zaštite od biljnih bolesti i štetočina. Ta prognoza ne samo da će smanjiti troškove poljoprivrednika na teritoriji opštine Aleksinac, i uštedeti im ogroman novac izbegavanjem nepotrebnih tretmana, već će i proizvode učiniti zdravstveno ispravnijim, a pčele znatno bezbednijim.

Danas je meteorološka stanica isporučena Društvu, a u utorak će biti instalirana od strane stručnjaka, što će biti posebno važan dan ne samo za Društvo pčelara Aleksinac, već i za celu opštinu Aleksinac.

Velika zahvalnost LEDIB programu, njegovom šefu Karstenu Lundu, i ostalim poslenicima LEDIB-a, naročito gospođama Tatjani Savić Gavrilović i Maji Mitić Nikolić, na velikoj predusretljivosti u ispunjavanju ciljeva LEDIB-a, SPUNO-a i AGROZEM-a (savetodavna poljoprivredna služba SPUNO-a)!

Društvo pčelara Aleksinac
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien