SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MINISTAR SAŠA DRAGIN: SUBVENCIJA ZA PČELARE ĆE DEFINITIVNO BITIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.266

Danas su ministar poljoprivrede dr Saša Dragin i pomoćnik ministra Slobodan Teofanov, posetili opštinu Knjaževac i obišli pčelinjak Tome Radivojevića i Timomed, gde su razgovarali sa predstavnicima SPOS-a.

SPOS su predstavljali predsednik Društva pčelara Knjaževac Toma Radivojević, član Izvršnog odbora SPOS-a Goran Pešić i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović. 

Na konferenciji za štampu, upitan od strane Gorana Pešića, kakva je sudbina obećanih subvencija za pčelare u svetlu krize, ministar Dragin odgovorio je da će subvencija za pčelare sigurno biti, samo je pitanje vremena. Nakon toga dao je i izjavu za medije koja će već večeras biti emitovana na zaječarskoj televiziji, u kojoj je ponovio da se pčelarstvu mora pomoći. Evo izvoda iz njegove izjave: "Med i proizvodi od pčela su faktički lekovi, tj. najzdraviji proizvodi i zbog toga će Ministarstvo subvencionisati tu proizvodnju, jer je Ministarstvu vrlo važna. Subvencija će sigurno biti. Ali, još uvek čekamo racionalizaciju novog predloga budžeta i trudićemo se da taj budžet za pčelare bude što manje korigovan". Na pitanje šta će se činiti sa falsifikatima meda na tržištu, što je jedan od glavnih zahteva SPOS-a prema Ministarstvu, ministar je odgovorio: "Ministarstvo je upoznato sa pojavom lažnog meda i zbog toga je pokrenulo otvaranje nacionalne laboratorije za utvrđivanje kvaliteta i meda i drugih proizvoda, a inspekcija i Ministarstvo zdravlja će se boriti protiv toga". 

Nešto kasnije, pomoćnik ministra Slobodan Teofanov zvao je Ministarstvo da vidi u kojoj je fazi Pravilnik o evidenciji pčelinjaka, i dobio je informaciju da će najverovatnije iduće nedelje biti završena njegova obrada u zakonodavstvu. Nakon toga bi usledila Uredba o subvencijama po košnici. Treba pomenuti i prethodnu izjavu ministra Dragina da će se u Ministarstvu štedeti na svemu, sem na subvencijama. 

Zatim je ministar pozvan hitno u Ministarstvo finansija, te je u obilazak pčelinjaka Tome Radivojevića i Timomeda pošao pomoćnik ministra Slobodan Teofanov sa saradnicima i predsednikom opštine Knjaževac. 

Tamo je u dužem razgovoru razmatrana celokupna pčelarska problematika, sa akcentom na formalnosti koje postoje u našim propisima, a predstavljaju veliki problem pčelarima na terenu. Gospodin Teofanov probao je med i medovinu Tome Radivojevića koje je visoko ocenio, a kasnije je dao i izjavu medijima. U razgovoru je poseban naglasak dat na značajnu prisutnost falsifikata meda na tržištu, uz apel da Ministarstvo učini sve što može da tu pojavu otkriva i sankcioniše. 

Nakon ove posete, gospodin Teofanov posetio je i Timomed, fabriku za otkup i preradu meda, gde je sa vlasnikom Srbislavom Vidojevićem i delegacijom SPOS-a nastavljena diskusija. Razgovarano je o pomoći Ministarstva širenju kapaciteta pčelarstva Srbije u svakom pogledu, jer koristimo samo mali deo pčelinjih paša, što bi predstavljalo odličan izvozni posao Srbije. Gospodin Teofanov rekao je da je ova godina veoma teška, da je budžet Ministarstva sa 27 milijardi dinara spao na nešto ispod 9 milijardi, i da se van već planiranih aktivnosti i subvencija, praktično skoro ništa više ne može finansirati. Gospodin Teofanov obišao je pogon sa domaćinom i predsednikom SPOS-a, tokom koga se interesovao za dosadašnji izvoz meda iz Srbije. Predsednik SPOS-a tražio je da Ministarstvo ubuduće redovnije poziva SPOS i druge zainteresovane činioce pčelarstva Srbije na konsultacije oko izrade svih propisa vezanih za pčelarstvo na ovaj ili onaj način, kako bi se sprečili kasniji tehnički problemi na terenu. Gospodin Teofanov obećao je svaku vrstu pomoći. 

Ministar Saša Dragin i Goran Pešić, član IO SPOS-a, 
na konferenciji za štampu 

 

Pomoćnik ministra za ruralni razvoj Slobodan Teofanov 

 

U razgovoru sa Tomom Radivojevićem,
predsednikom Društva u Knjaževcu 

 

Doček pomoćnika ministra Slobodana Teofanova 

 


Predsednik opštine Knjaževac, pomoćnik ministra
i predsednik Društva pčelara Knjaževac (sleva na desno) 

 

Poseta pogonu Timomeda koji ima uveden HACCP sistem 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien