SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSTUPAK KOD TROVANJA PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.505

Iako sledi jedna od najboljih razvojnih paša, voćna paša, ona sa sobom nosi i opasnost od trovanja pčela zbog nesavesnih voćara.

Ako primetite da vaš sused tretira voće usred cvetanja, pokušajte da što pre na lice mesta dovedete dva svedoka da to vide i po mogućstvu fotografišite trovača. Bilo bi dobro da se na slici vide i svedoci. Napravite što veći broj fotografija. 

Odmah zatim PISMENO podnesite prijavu poljoprivrednom i veterinarskom inspektoru. Morate da ih nađete lično, kako bi vam potpisali i overili vaš primerak prijave. Morate imati dokaz da ste podneli prijavu sa tačno navedenim datumom i vremenom podnošenja prijave. Ako inspektor ne želi da se potpiše i overi prijavu, najpre tražite da napiše da to ne želi i da se potpiše. Ako i to neće, tražite telefon njegovog šefa. Budite uporni i ne izlazite iz kancelarije dok ne završite posao. Ovakav dokaz podnošenja prijave potreban vam je ako inspektor ne izađe na teren, jer tada možete da tužite državu i sigurno dobijate spor. Ili ako izađe na teren, a ne uradi sve što mu zakon nalaže. 

Poljoprivrednom inspektoru treba ukazati na što veći broj dokaza o trovanju pčela, i zahtevati da uzme uzorke tretiranog bilja i uginulih pčela, radi slanja na toksikološku analizu. Ako ne želite da tužite nesavesnog voćara, nemojte se izlagati troškovima analize, jer su preveliki. Radite ih samo ako imate dovoljno dokaza za sudski proces. 

Veterinarski inspektor treba da uzme uzorke pčela i legla, kako bi se pokazalo da pčele nisu stradale od neke bolesti. 

Svojevremeno je u Pčelaru objavljeno uputstvo koje pokriva i neke druge detalje celog postupka, autora Slobodana Lukovića iz Ivanjice. OVDE možete pročitati prvi deo, a OVDE drugi. 

OVDE možete pogledati ovogodišnji flajer protiv prskanja voća tokom cvetanja, koji možete podići kod svog predsednika društva do kraja ove nedelje, najkasnije u ponedeljak, jer će poslednji paketi biti poslati najkasnije u petak ove nedelje. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien