SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REGISTRACIJA SPECIJALNIH PČELARSKIH VOZILADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.331

Iako je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova davno dogovoreno da se specijalna vozila za prevoz pčela i dalje registruju pod povoljnim uslovima kao i ranije, ovih dana na terenu su se pojavili neki značajni problemi, koje smo danas razjasnili sa Ministarstvom.

Naime, u Subotici i još nekim mestima su pčelari imali problema sa registracijom vozila na kojima su ugrađene pčele. Jer, prilikom registracije, u policiji traže da u saobraćajnoj dozvoli mora da stoji nosivost vozila, ali ne znaju da kažu ko to treba da upiše. Na tehničkim pregledima ne upisuju, te su pčelari na mukama, jer velikom broju njih ovih dana ističe registracija. 

Predsednik SPOS-a je danas razgovarao sa gospodinom Pejovićem, načelnikom Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove Ministarstva unutrašnjih poslova, i evo rezultata tog razgovora. 

Naime, za pčelarska vozila u saobraćajnoj dozvoli MORA da se upiše da je to vozilo teretno (a ne radno ili specijalno kao ranije), a u nameni karoserije MORA da stoji da je vozilo za prevoz pčela. To što stoji u nameni karoserije omogućuje plaćanje povoljnije takse za registraciju, te se zadržava nekadašnja cena registracije, koja je pre nekoliko meseci bila problematična, zbog dopisa Uprave za saobraćaj koji je tada poremetio uobičajeno registrovanje pčelarskih vozila. 

Što se tiče nosivosti, nju po propisima MORAJU da upišu na tehničkom pregledu, to je njihova dužnost. Ako u atestu vozila stoji nosivost, onda je samo prepisuju, a ako ne stoji, onda je izračunavaju na osnovu podataka o ukupnoj dozvoljenoj masi konkretnog vozila, kojom cifrom raspolažu na tehničkim pregledima. Ako tehnički pregled odbije upisivanje nosivosti, trebate to da prijavite gospodinu Pejoviću lično (ili SPOS-u), pa će im biti poslana inspekcija koja će ih zatvoriti, ako već neće da rade svoj posao. Inače, nosivost teretnih vozila namenjenih za prevoz pčela NE UTIČE na visinu cene registracije. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE