SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PISMO DIREKTORA UPRAVE ZA ZAŠTITU BILJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.157

Juče je predsednik SPOS-a dobio elektronsko pismo direktora Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, gospodina prof. dr Jana Boćanskog.

Inače, ovo je prvi direktni kontakt sa gospodinom Boćanskim od njegovog izbora na ovu funkciju. Do sada smo sarađivali sa njegovim saradnicima uz njegovo odobrenje. 

Gospodin Boćanski i njegovi saradnici prihvatili su naše pisane sugestije po pitanju odrednica novog Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, koji je u proceduri usvajanja i koji će na kvalitetniji način štititi pčele od trovanja. Takođe, gospodin Boćanski je nedavno prihvatio da Uprava za zaštitu bilja plati analize uzoraka sa suncokretove paše tokom godine. Na tome mu se posebno zahvaljujemo. 

U jučerašnjem pismu gospodin Boćanski izražava nadu da će za pčelarstvo Srbije ove godine doći bolji dani. Kao značajan faktor koji utiče na takvo njegovo mišljenje spomenuo je uvođenje subvencija za pčelarstvo u 2009. godini. Izrazio je spremnost da se Srbija očisti od nekontrolisane i neodgovarajuće upotrebe pesticida. Na kraju nas je pozvao da se obratimo sa predlozima u vezi dalje saradnje. 

Zahvalili smo se na pismu i ponovili naše dosadašnje predloge i nadu da će doći dan kada će neonikotinoidi biti zabranjeni i u Srbiji, navevši strah od predstojeće sezone, zbog sve šire upotrebe ovih insekticida. Preneli smo iskustva iz sveta, kao i najnoviju zabranu neonikotinoida u Italiji. 

Naročito smo napomenuli važnost što skorijeg donošenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien