SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SARADNJA SA PČELARSKIM SAVEZOM SLOVENIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.712

22. marta u Celju su, tokom slovenačkog Državnog pčelarskog sajma, održani zvanični razgovori SPOS-a i Pčelarskog saveza Slovenije (ČZS).

Postignut je sporazum o budućoj saradnji. Predsednik ČZS Boštjan Noč sa saradnicima (Vlado Auguštin, Anton Tomec, Pavel Zdešar) krajnje je nesebično preneo delegaciji SPOS-a sva iskustva njihovog saveza oko što organizovanijeg nastupa pred državom i iskorišćenja predpristupnih fondova Evropske Unije. Veoma brzo implementiraćemo sve što smo saznali. Njihova iskustva koja moramo hitno primeniti naći će se na prvoj sednici IO SPOS-a. Ovom prilikom im se zahvaljujemo na svemu što su nam preneli. Nadamo se da ćemo im se odužiti u najskorije vreme. 

Ono što je bio glavni utisak delegacije SPOS-a svakako je veliki posao koji nas čeka koji je i težak i dug. O čemu god da smo pričali, ispostavilo se da je njima trebalo i do 5 godina da ostvare zacrtane ciljeve. Zato će prioritet trenutnog rukovdstva SPOS-a biti da iza sebe ostavi organizaciono jak SPOS koji će moći da odoli izazovima koji nas čekaju. Do kraja mandata moramo da završimo započete poslove i započnemo nove, jer vremena za čekanje nema, već se mora raditi još više nego do sada, to smo jasno shvatili nakon sagledavanja kompletne situacije. 

Slovenački savez nam je ustupio potrebne dokumente koji nam mogu biti uzor i koje ćemo prilagoditi našim uslovima, tj. biće naš vodič kroz težak period koji nas čeka. U EU moramo da uđemo sa subvencijama države za sve registrovane pčelare, kako bi tu praksu zadržali nakon ulaska u EU: EU odvaja po registrovanoj košnici 2 evra, i još toliko država članica, a ta se sredstva ulažu u razne programe razvoja pčelarstva (varoa, edukacija, tehnička pomoć…), u EU nema subvencija po košnici. Takođe je jako važno da svi pčelari budu registrovani, kako bi EU odvajala više sredstava za Srbiju. 

Na putu kući, predsednik i zamenik predsednika SPOS-a složili su se da na prvom sastanku IO predlože sprovođenje ideje dobijene od predsednika ČZS da organizujemo potpisivanje peticije i upućivanje državi da pomaže subvencijama sve pčelare, jer je to jedini način ravnomernog razvoja pčelarstva i najbolji način za registraciju svih košnica. Bez registracije svih košnica nema Evrope ni para iz evropskih fondova. 

Usko će se sarađivati i u organizaciji predstojećeg foruma Apimondije o apiterapiji, Apimedica, gde će i naš Savez uzeti aktivno učešće kroz međunarodni organizacioni odbor. Pozivno pismo upućeno predsednicima državnih saveza, pa i predsedniku SPOS-a, možete pogledati OVDE. SPOS će se potruditi da animira sve poslenike apiterapije u Srbiji, koje će predvoditi Srpsko apiterapeutsko društvo. 

Zahvaljujemo se gospodi Boštjanu Noču, Vladi Auguštinu, Antonu Tomecu i Pavelu Zdešaru na nesebičnom prenošenju njihovih iskustava sa puta ka EU. Mnogo su nam pomogli, odužićemo se kada njima bude potrebna pomoć. 

Predsednik ČZS, Boštjan Noč,
najmlađi predsednik jednog saveza pčelara u Evropi
(rođen 1974. godine), 
čovek koji je maksimalno predan svom poslu 

 

Sastanak rukovodstava dva saveza 

 

Izveštaj o ostalim događanjima na sajmu možete pročitati OVDE

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien