SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SUBVENCIJE PO KOŠNICIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.176

Ovde možete pročitati informaciju koja će biti objavljena u martovskom Pčelaru u vezi subvencija po košnici.

Inače, martovski Pčelar biće poslat u petak i u ponedeljak, te će ga neki dobiti u ponedeljak, a neki u utorak. Evo kompletne informacije koja ide u časopis: 

 

Kao što vam je poznato, u proteklom periodu SPOS je pregovarao sa Ministarstvom poljoprivrede oko uvođenja po prvi put neophodnih subvencija po košnici za sve pčelare u iznosu od 800 dinara po košnici. Nakon pregovora, pomoćnik ministra, gospodin Miloš Milovanović, nam je obećao da ćemo subvencije u 2009. godini dobiti shodno mogućnostima Ministarstva.

Nakon toga, došlo je do korenite promene sistema davanja subvencija, samo za one koji imaju utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, i ako su platili glavni dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu. Mi smo odmah reagovali argumentovano, još u septembru, i izneli podatke koji su bili usmereni ka izuzimanju pčelarstva iz ovakvog pravila. Nakon razgovora na tu temu, dobili smo uveravanja da to za pčelare neće važiti, kada su u pitanju subvencije po košnici.

Takođe, drastično je umanjena i suma u masi za subvencije u 2009. godini, u odnosu na 2008. godinu, realno za čak 50%. Mnogima su subvencije ukinute ili drastično smanjene. Tako su ukinute i subvencije po grlu stoke, te su se i selekcionisane matice našle u toj grupi. Iako smo tražili da ta subvencija ostane, ona je ukinuta. Prošle godine, za subvencije za matice isplaćeno je oko 5.000.000 dinara.

U međuvremenu, stigla nam je informacija iz Ministarstva početkom februara da su subvencije za pčelare po košnici ipak odobrene, u ukupnom iznosu od 60.000.000 dinara, tj. 400 dinara po košnici za 150.000 košnica, i to samo za pčelare (takav je predlog Uredbe koja do danas nije doneta) koji imaju od 35 do 100 košnica. Oni koji imaju manje od 35 košnica, shodno predlogu Uredbe, ne bi mogli da dobiju subvencije, a oni koji imaju više od 100 košnica, dobili bi ih samo za prvih 100. To je mnogo manje od tražene sume, ali Ministarstvo nije moglo da u ovoj kriznoj godini obezbedi više. Mi smo reagovali i tražili da se iznađe mogućnost da ipak svi pčelari dobiju subvenciju, ali za sada nema pouzdanih naznaka da će to biti moguće u 2009. godini. Mi u svakom slučaju možemo biti više nego zadovoljni što je Ministarstvo prihvatilo našu argumentaciju i što će po prvi put uvesti subvencije po košnici u Srbiji, a ostaje nam da se borimo da se suma subvencija poveća i proširi na sve pčelare u narednoj godini. Trenutni stav Ministarstva je da ne želi da subvencionira pčelare sa manjim brojem košnica, a za one najveće u ovoj godini trenutno nema dovoljno novca.

Razlog tome svakako leži u dugogodišnjem nenametanju našeg Saveza Ministarstvu poljoprivrede i nepostojanju stalnog kontakta koji jedini može rezultovati adekvatnim prihvatanjem pčelarske problematike i njenim postupnim rešavanjem. Mi smo tokom šest meseci pregovora uspeli da ukažemo na potrebu pomoći posrnulom pčelarstvu Srbije, ostaje nam da u narednih godinu dana nastavimo naše aktivnosti i ukazivanja Ministarstvu na perspektivu pčelarstva kao moguće velike izvozne grane (koristimo samo 0,5% pčelinjih paša u Srbiji), što jedino može da podstakne državu da odredi veće podsticajne mere za pčelarstvo.

Ipak, nakon tog saznanja, pošto je bilo nezvanično, nismo želeli da SPOS objavi ovu lepu vest početka pomoći države pčelarstvu, već smo na Skupštinu SPOS-a pozvali predstavnike Ministarstva poljoprivrede sa kojima smo intenzivno sarađivali u proteklom periodu, a informaciju o subvencijama delegatima je preneo lično pomoćnik ministra poljoprivrede, gospodin Momčilo Mitreski, koji je dobio zasluženi aplauz. To je zaista bio veliki dan za pčelarstvo Srbije, dan kada je zvanično i sa zvaničnog mesta objavljena informacija da država polako počinje da sistemski pomaže pčelarstvo, za sada samo veće robne proizvođače, a naredne godine, nadamo se i sve ostale. Nekoliko dana nakon Skupštine, predsednik SPOS-a lično je, u znak zahvalnosti, uručio plaketu SPOS-a ministru poljoprivrede, gospodinu Saši Draginu, kojom prilikom je on za prisutne medije dao izjavu u kojoj je naglasio da država kreće u projekat pomoći pčelarstvu, verujući da pčelarstvo može postati značajna izvozna grana Srbije i znajući koliku pomoć pčele pružaju celoj državi kroz oprašivanje. Rekao je da se stara slava srpskog pčelarstva mora vratiti, pri tom naglasivši da je naša zemlja imala jednu od prvih katedri za pčelarstvo u Evropi na Karlovačkoj bogosloviji, posebno pomenuvši porodicu Živanović koja i danas čuva tradiciju najsvetlijih dana srpskog pčelarstva.

Odmah zatim je informacija o izdvajanju 60.000.000 dinara za pčelarstvo objavljena i na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Martovski Pčelar je, kao što i sami vidite, kasnio, ali samo zato što smo čekali da Ministarstvo poljoprivrede i zvanično donese potrebnu Uredbu o načinu raspodele ovih sredstava, i da vidimo hoće li nešto biti izmenjeno u predlogu Uredbe, te da vas pravovremeno i precizno informišemo. Ipak, ovih dana smo u Ministarstvu saznali da će Uredba o subvencijama u pčelarstvu, najverovatnije biti doneta tek u četvrtak, 19. marta, zajedno sa Uredbom o mleku, što je isuviše kasno da bi dotle čekali, te smo prinuđeni, uprkos najboljoj volji da vam pružimo kompletnu informaciju, da časopis pustimo sa nekompletnom informacijom. Razlog je taj što će uslov za subvenciju (osim registracije pčelinjaka u Upravi za veterinu, što će obaviti SPOS za sve svoje članove), kao i za sve druge subvencije u poljoprivredi, biti i registracija poljoprivrednog gazdinstva u Upravi za trezor, a rok za tu registraciju je 31. mart 2009. godine. Zato je nužno da HITNO, pre isteka marta, registrujete poljoprivredno gazdinstvo, ako ga već nemate, na svoje ime, i da prilikom registracije navedete potpuno istovetne podatke o broju košnica i lokaciji pčelinjaka, kao što ste ih dali i SPOS-u. Ako je u međuvremenu bilo nekih promena, pa podaci dostavljeni Upravi za trezor ne odgovaraju podacima dostavljenim SPOS-u, imate dovoljno vremena da, isključivo preko svog predsednika društva, SPOS-u pošaljete ispravku podataka.

Uredbu o registru poljoprivrednih gazdinstava možete naći na internet sajtu SPOS-a: www.spos.info/downloadables/uredbe/uredba_o_registru_poljoprivrednih_gazdinstava_2009.pdf 

Registracija poljoprivrednog gazdinstva je besplatna. Zahtev za upis u registar podnosi se područnoj organizacionoj jedinici Uprave za trezor, a tamo možete podići sve potrebne obrasce. Uz zahtev morate da obezbedite i druge dokumente:

– Lična karta nosioca polj. gazdinstva i eventualno članova polj. gazdinstva ako ih ima, sa jednim primerkom fotokopirane lične karte.

– Dokaz o otvorenom namenskom računu poljoprivrednog gazdinstva kod banke (fotokopija kartice računa). Birajte banku koja za namenske račune poljoprivrednog gazdinstva ne naplaćuje nikakve troškove. Prema saznanjima SPOS-a takve uslove daje Agrobanka, o drugim bankama nemamo podatke, ali znamo da su u nekima troškovi održavanja ovog namenskog računa veoma veliki.

– Original ili overena fotokopija izvoda iz katastra ne starijeg od šest meseci za sve parcele koje prijavljujete u gazdinstvo. Ako pčelar nema u vlasništvu parcelu gde drži pčele, ili uopšte nema zemlje u vlasništvu, sa vlasnikom parcele mora da napravi ugovor o korišćenju bez naknade za parcelu gde drži pčele ili ugovor o zakupu (u područnoj jedinici Uprave za trezor možete besplatno dobiti model ugovora), koji morate da overite u opštini ili u sudu. Ako registrujete gazdinstvo samo za gajenje pčela, onda veličina parcele ili parcela za gajenje pčela ne mora da prelazi 50 ari, već je tolika kolika je.

Ostale detalje možete pročitati u Uredbi o registru polj. gazdinstava. Ipak, evo još nekoliko napomena. Pravo na subvencije ima samo nosilac polj. gazdinstva. Znači, ako ste član nečijeg poljoprivrednog gazdinstva, morate izaći iz njega, i osnovati svoje polj. gazdinstvo (ako ste sebe učlanili u SPOS i time se pripremili da pčelinjak registrujete na svoje ime u Upravi za veterinu). Ako je nosioc gazdinstva učlanjen u SPOS kao pčelar, onda nemate takav problem. Izvod iz katastra morate da podnesete i kada ste zakupili ili dobili na korišćenje bez naknade, parcelu gde gajite pčele.

Oni koji već imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, dužni su da registraciju obnove takođe do 31. marta 2009. godine.

VEOMA JE VAŽNO da registrujete polj. gazdinstvo do kraja marta, jer ako to ne učinite, nećete imati pravo na subvencije. SPOS preporučuje i pčelarima sa manjim brojem košnica od 35, da ipak registruju polj. gazdinstvo, jer nije isključeno da Ministarstvo napravi nekakvu drugačiju raspodelu sredstava u poslednji čas pre donošenja Uredbe, po osnovu naših sugestija. Doduše, za tako nešto u ovoj godini postoje male šanse, ali ipak postoje.

Ovih dana doneta je još jedna uredba po kojoj bi pčelari ili zadruge mogli da nabavljaju opremu za pakovanje, pranje i vakumiranje uz bespovratna sredstva države od 40%, odnosno 50% u marginalnim opštinama (spisak tzv. marginalnih opština objavljen je u Pčelaru za april 2008. godine na 142. strani), uz maksimalno učešće države od 1.500.000 dinara, ali to važi samo za one koji imaju utvrđeno svojstvo osiguranika poljoprivrednika kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, i ako su platili glavni dug po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2008. godinu.

VEOMA JE VAŽNO naglasiti da je od presudne važnosti da što veći broj pčelara registruje polj. gazdinstvo ako ga već nema, jer bi bilo veoma opasno da ova sredstva ne iskoristimo. Onda naredne godine ne bi smo imali osnova da tražimo povećanje nivoa sredstava, što je neophodno zarad ubrzanog razvoja pčelarstva Srbije i priprema za sutrašnje liberalno tržište. Ovo pišemo, jer se plašimo da ne dođe do nesnalaženja pčelara oko procedura registracije. Zato apelujemo na sve da, ako im nešto nije jasno, potraže savet od onoga ko je već registrovao gazdinstvo i ima iskustva, ili da se obrate SPOS-u. Počev od predsednika, zamenika predsednika i članova Izvršnog odbora, pa do stručne službe SPOS-a, svi vam stojimo na raspolaganju za razjašnjavanje bilo kakvih nejasnoća. Ali, ne zaboravite da je POSLEDNJI ROK za registraciju polj. gazdinstva 31. mart 2009. godine!

U iščekivanju Uredbe Ministarstva poljoprivrede o uvođenju subvencija u pčelarstvo, srdačno vas pozdravljamo! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien