SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

RAZJAŠNJENJA OKO REGISTRACIJE POLJOPRIVREDNOG GAZDINSTVADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.829

Ovih dana bilo je mnogo pitanja od strane pčelara po pitanju procedure registrovanja poljoprivrednog gazdinstva, zarad ostvarenja prava na subvencije po košnici. Danas je predsednik SPOS-a razgovarao sa šefom Odseka za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, gospodinom Nenadom Terzićem, i mnoge stvari su razjašnjene.

Konkretno, za pčelare definitivno nije potrebno da imaju bar 50 ari zemlje u vlasništvu, zakupu ili na korišćenje bez naknade, već može i manje od toga. Ako referenti na terenu to ne priznaju, recite im da pozovu Ministarstvo poljoprivrede i pitaju gospodina Terzića, a on je obećao da će jedan dopis sa pojašnjenjem ovih dana biti poslat svim referentima u Srbiji. 

Znači, ako pčelar nema zemljište, treba da napravi ugovor sa onim na čijem zemljištu drži pčele, bez obzira na veličinu parcele. Takav ugovor mora da ima za svaku parcelu na kojoj drži pčele. I svaka od tih parcela mora ući u okvir poljoprivrednog gazdinstva. 

Ako je pčelar već član nečijeg poljoprivrednog gazdinstva, moraće da izađe iz tog gazdinstva i da osnuje svoje pčelarsko, kako bi ostvario pravo na subvencije. 

Gospodin Terzić kaže da će Uredba biti doneta čim se donese Pravilnik o evidenciji pčelinjaka, što se očekuje ovih dana. Kaže da se ta procedura jako odužila, ali da sve to mora biti usklađeno. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien