SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVE VESTI OKO SUBVENCIJA PO KOŠNICIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.769

Kako ovih dana saznajemo iz Ministarstva poljoprivrede, najnovijom raspodelom sredstava u Ministarstvu, svima, čak i Upravama, smanjena su planirana sredstva, u proseku za dve trećine, što na žalost nije mimoišlo ni pčelare ni bilo koga drugog.

Po rečima šefa odseka za stočarstvo, gospodina Nenada Terzića, planirana sredstva za subvencije po košnici od 60 miliona dinara, smanjena su za dve trećine, tj. na 20 miliona dinara. On se zaista argumentovano borio do poslednjeg trenutka da suma ne bude umanjena toliko, jer se subvencije prvi put daju, a pčelarstvo je u značajnoj krizi, ali nas ipak nije mogla da mimoiđe sudbina svih ostalih. Tako je i pčelarstvo moralo da podnese teret ostalih korisnika budžeta Ministarstva poljoprivrede, koji je značajno umanjen ove godine u odnosu na planiran, zbog ekonomske krize. 

Sa jedne strane, mi možemo i moramo da razumemo situaciju u budžetu, ali sa druge strane, ta suma je zaista mala, i SPOS, baš kao i Ministarstvo, se pitaju kako će se ta sredstva sada raspodeliti. Naročito u svetlu činjenice da je prilikom registracije poljoprivrednih gazdinstava prijavljeno čak 470.000 košnica. Ta sredstva je skoro nemoguće pravedno raspodeliti, a da od subvencije pčelari imaju konkretnu i značajnu korist. Naravno, sledi registracija pčelinjaka, oko čega nam predstoji sastanak u Upravi za veterinu, kako bi doneti katastrofalni Pravilnik menjali po hitnom postupku, zbog propusta u proceduri njegovog donošenja, i tek onda će se znati tačan broj košnica. Pred Odsekom za stočarstvo je zaista veliki problem kako raspodeliti ova sredstva, a SPOS će se truditi da u tom poslu maksimalno pomogne Odseku. Ovih dana biće održan sastanak Izvršnog odbora SPOS-a na kome će se razgovarati i o ovom velikom problemu. 

Sa treće strane, ako uzmemo u obzir da je prošle godine pčelarima isplaćeno oko 5 miliona dinara za subvencije za selekcionisane matice, a sada će za pčelarstvo u vidu subvencija po košnici država izdvojiti četiri puta više sredstava u kriznoj godini, ne možemo biti potpuno nezadovoljni i možemo reći da je SPOS ipak uspeo da državi ukaže na vrednost i značaj pčelarstva za celokupnu poljoprivredu. Ali, na žalost, ostajemo u velikom problemu, jer, naša država je krenula sa primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji u najskorijoj budućnosti nosi sa sobom mnogo slobodnije i nezaštićenije tržište pčelinjih proizvoda, pa će pčelari, kojima se kasni sa davanjem realnih subvencija po košnici, kako bi ojačali i bili spremni da se sa svim tim problemima izbore, imati velikih problema da savladaju nedaće koje nas očekuju. Moraćemo mnogo da radimo, kako bi država naredne godine obezbedila veća sredstva za pčelare. Ostajemo nam samo da žalimo što borbu za subvencije nismo započeli u neka srećnija vremena, pre 4-5 godina. 

U svakom slučaju, kako sada stvari stoje, veoma je važno da će se sa subvencijama konačno krenuti, jer su one neophodne. A argumentovano ćemo se boriti za veća sredstva u idućoj godini. Ta borba će se zapravo voditi do kraja ove godine, do kada treba da bude usvojen budžet za narednu godinu. I nadamo se da više neće biti neprijatnih rebalansa budžeta. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien