SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

RAZGOVOR U USAID-uDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.788

Juče je predsednik SPOS-a u sedištu Agrobiznis projekta USAID-a za Srbiju u Beogradu, razgovarao sa rukovodiocima Agrobiznis projekta o mogućnostima podrške pčelarstvu.

Sastanku su prisustvovali gospođica Tisa Čaušević, vođa sektora stočarstva, gospodin Peđa Cerović, ekspert za razvoj organizacija proizvođača, i gospođica Katarina Marković iz sektora za voćarstvo. Predsednik SPOS-a imao je sreću i da se upozna sa gospodinom Louis Faorom, direktorom Agrobiznis projekta za Srbiju. 

Razgovarano je o modalitetima pomoći pčelarstvu, kroz, od strane SPOS-a, predložene projekte. U najskorijem periodu, SPOS treba da dostavi odgovarajuće podatke, nakon čega će USAID i SPOS pokušati da zajedničkim snagama dođu do najboljeg rešenja. 

Pčelarstvo kao grana poljoprivrede nije direktno obuhvaćeno programom Agrobiznis projekta, ali se prožima kroz skoro sve obuhvaćene sektore. Pčelarstvo je direktni činilac koji povećava prinose u voćarstvu, posredno i u stočarstvu čiji je zvanični deo. Doprinos održanju biodiverziteta i ekologiji je nemerljiv. Posebna je priča mogućnost dupliranja proizvodnje i višekratnog povećanja izvoza meda iz Srbije, jer je pčelarstvo veoma fluktuabilna grana poljoprivrede, gde je, slično povrtarstvu, moguće za kratko vreme znatno uvećati proizvodnju i doći do merljivih rezultata, što je u drugim granama poljoprivrede veoma spor proces. To je sve ujedno i cilj Agrobiznis projekta, te se nadamo povoljnom krajnjem ishodu ovih razgovora. SPOS je naročito zadovoljan tokom obavljenog razgovora, koji je bio veoma otvoren, produktivan i ispunjen dobrom voljom da se pomognu naši programi, u sklopu ciljeva Agrobiznis projekta USAID-a. Nadamo se da će pčelarstvo naići na razumevanje čelnih ljudi ove organizacije. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien