SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSETA MITROVOM POLJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.570

Danas je predsednik SPOS-a razgovarao sa predsednikom opštine Aleksandrovac, mr Jugoslavom Stajkovcem, i dogovoreno je pokretanje zajedničke zvanične inicijative za privođenje svrsi (davanje na produktivno korišćenje SPOS-u) nesuđenog Centra za pčelarstvo u Mitrovom polju na planini Goč (20 km od Aleksandrovca), koji je otvoren pre skoro tačno 19 godina, a za manje od dve godine napušten i zapušten.

Za one koji ne znaju, Centar za pčelarstvo Srbije izgrađen je sredstvima Republike Srbije u okviru pomoći nakon zemljotresa na Kopaoniku, u vreme kada je predsednik srpske Vlade bio prof. dr Desimir Jevtić, naš poznati i veliki pčelar. Interesantno je da je sadašnji predsednik opštine Aleksandrovac i tada bio predsednik opštine i da je u celom projektu intenzivno učestvovao. 

 

Odnos lokacije Mitrovog polja i vrha planine Goč 

 

Centar je zamišljen veoma ambiciozno, ali jednostavno nije zaživeo. Detalje o otvaranju Centra koje je obavljeno 15. juna 1990. godine, pre skoro tačno 19 godina, možete pročitati u Pčelaru za avgust 1990. godine, ili OVDE

Centar je i dan danas u vlasništvu države, tj. Vlade Republike Srbije, a trenutno se nalazi u okviru Instituta za krmno bilje iz Kruševca koji ga ovih 19 godina nije koristio ni jedan jedini dan. U njemu danas nema nikakve opreme, zgrada je prilično ruinirana, u međuvremenu su u njemu jedno vreme boravile izbeglice. 

SPOS pokreće inicijativu za privođenje svrsi ovog objekta, tj. želi da ga adaptira i upotrebi za rešavanje problema pčelara članova SPOS-a u plasmanu meda i drugim bitnim aktivnostima (istraživačka stanica, edukacija i slično). Za njegovu gradnju su namenski odvojena sredstva i smatramo da je u najmanju ruku sramota što 19 godina ta sredstva praktično nisu korišćena, tj. zgrada nije imala svrhu pomoći pčelarstvu Srbije, što joj je bio prvobitni zadatak. Zato ćemo uz podršku relevantnih institucija ove države, tražiti od Vlade da se zgrada i plac na kome se nalazi ustupe SPOS-u na korišćenje i privođenje svrsi (poklon ili korišćenje bez naknade na 99 godina). 

Današnji sastanak organizovao je Milan Aleksić iz Aleksandrovca, predsednik Upravnog odbora Centra za ruralni razvoj "Župa", jedan od deset predstavnika srpske poljoprivrede na stručnoj obuci obavljenoj u SAD-u tokom maja, gde je i postignut dogovor sa predsednikom SPOS-a o aktivnostima po ovom pitanju. Zahvaljujemo mu se na pomoći, a danas je našao vremena da prisustvuje sastanku, uprkos tome što slavi slavu. 

Sastanku su na poziv predsednika SPOS-a prisustvovali i predsednik i sekretar Društva pčelara u Aleksandrovcu, predstavnici jednog od najuzornijih društava – članica SPOS-a. Evo par fotografija sa sastanka. 

Predsednik opštine Aleksandrovac 

 

 

Predsednik opštine mr Jugoslav Stajkovac oberučke je prihvatio inicijativu SPOS-a i podržaće je u potpunosti. Opština Aleksandrovac je izuzetno zainteresovana za svaku investiciju, bez obzira na njenu vrednost. Pomoći će nam i u prikupljanju pozitivnih mišljenja i podrški i drugih relevantnih institucija, što nam je potrebno pre nego što se zvanično budemo obratili Vladi Republike Srbije. Najsrdačnije mu se zahvaljujemo na potpunom razumevanju nastojanja SPOS-a. 

Na sastanku je predsednik SPOS-a sa predsednikom opštine razgovarao i o rešavanju problema Društva pčelara Aleksandrovac, a to je nedostatak prostorija. Društvo pčelara Aleksandrovac dostiglo je izvesni vrhunac u svojim aktivnostima, a za njihovo proširenje svakako su im potrebne prostorije. Predsednik opštine je prihvatio da se Društvu obezbedi jedna prostorija u užem centru grada Aleksandrovca, na čemu mu se takođe zahvaljujemo i pohvaljujemo ga. 

Nakon sastanka, posećena je zgrada nesuđenog(!?) Centra za pčelarstvo Srbije u Mitrovom polju. Mitrovo polje je naselje u Cvetnoj dolini, na 20 km od Aleksandrovca, na putu ka Vrnjačkoj Banji. Ima izuzetnu klimu, jer se tu spajaju mediteranska i kontinentalna klima, te u vazduhu, shodno naučnim istraživanjima, ima više joda nego na Zlatiboru i po tome čuvenoj Čigoti. Nalazi se u podnožju vrha planine Goč. U ovom naselju nalazi se i fabrika vode La Fantana, na manje od 500 metara od zgrade Centra. Lokacija je izabrana upravo zbog izuzetnih ekoloških odlika terena. Na par kilometara od Centra, nalazi se i hotel i poligon za obuku specijalnih jedinica. 

 

Sama zgrada Centra je delimično ruinirana, pre svega od posledica 19 godina neodržavanja i delovanja klimatskih uslova. Apsolutno je pogodna za upotrebu, ali zahteva renoviranje. Centar možete pogledati na satelitskom snimku na narednoj fotografiji, a u boljoj rezoluciji OVDE

 

 

Na naredne dve fotografije možete pogledati kako je Centar izgledao pre 19 godina, a kako izgleda danas. 

 

Jun 1990. godine 

 

Jun 2009. godine 

 

Svakako je dosta oronuo, naročito unutra. Krov je dosta oštećen po ivicama, neki prozori takođe. Evo još par fotografija iz raznih uglova. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien