SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSLOVNO POVEZIVANjE ŽENA KOJE ŽIVE U RURALNIM PODRUČJIMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.764

24.februara 2014. godine održana je međunarodna koferencija povodomzavršetka  projekta „POSLOVNO POVEZIVANjE ŽENA KOJE ŽIVE U RURALNIM PODRUČJIMA“ uNovomSadu, uVelikojsaliSkupštineAPVojvodine (Banovinskiprolaz).

 

Projekat „Poslovno povezivanje žena koje žive u ruralnim područjima“ je prvi projekat u oblasti rodne ravnopravnosti u okviru IPA programa Prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, pokrenut sa idejom da se seoskim ženama pruži institucionalna podrška za ekonomsko osnaživanje, imajući u vidu da su nedovoljno prepoznate kao akterke ruralnog razvoja.U okviru obuke koje su se održavale u Belom Blatu od 55 žena iz ruralnih sredina, obuku su prošle i dve predstavnice pčelarstva Anica Periškić iz Bačkog Monoštora i Tatjana Mrdak iz Sivca.

 

Projekat realizuju Garancijski fond APV, Zavod za ravnopravnost polova APV i Savez udruženja nezaposlenih osoba Bač-Kiškun županije.
 Posle uvodnog obraćanja Ane Tomanova Makanova, potpredsednice Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine prisutnima su se obratili:

Bojan Pajtić, predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine,

Michael Davenport, šef delegacije EU u Srbiji,

 

 

Oszkár Nikowitz, ambasador Mađarske u Srbiji,

 

Goran Vasić, direktor Garancijskog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine,

 

 

Vesna Šijački, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.
Predstavnici Evropske, regionalne i nacionalne perspektive osnaživanja seoskih žena:
Gordana Čomić, potpredsednica Skupštine Republike Srbije, Branislav Bugarski, Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Antje Rothemund, šefica Misije Saveta Evrope, Asya Varbanova, šefica kancelarije UN Women u Srbiji, Apró Antal Zoltán, Univerzitet u Pečuju, Mađarska.

 

 

 

 

U okviru teme udruživanje kao mehanizam za ekonomsko osnaživanje seoskih žena izlagale su:
Marijana Gagro, proizvođačica jagoda, Bezdan
Blaženka Beronja, Nananin salaš, Bezdan
Tatjana Mrdak, proizvođačica meda, Sivac, članica IO SPOS-a
Irena Ristić, Udruženja žena „Međanke“, Međa 

 

 

 

Tatjana Mrdak članica IO SPOS-a je prisutne pozdravila I u ime predsednika SPOS-a dr.Rodoljuba Živadinovića I uputila zahvalnost menadžerki I donatorima na pruženoj mogućnosti predstavljanja pčelarstva kao jedno od pozitvnih mogućnosti za zapošljavanje žena.
Zatim su predstavile rezultate projekta „Poslovno povezivanje žena koje žive u ruralnim područjima“
 Dragana Todorović, projektna menadžerka, Garancijski fond AP Vojvodine
 Puskás Hajnalka, koordinatorka, Savez udruženja nezaposlenih osoba Bacs-Kiskun županije
Danica Lale, programska menadžerka, Zajednički tehnički sekretarijat, Budimpešta, posle čega je prikazana projekcija filma: „Poslovno povezivanje žena koje žive u ruralnim područjima“

Tatjana je ovom prilikom dala izjavu Mađarskoj TV “Duna“ http://www.mediaklikk.hu/duna/ o položaju žene I srpskom pčelarstvu I projektu “REKA MEDA”.Novinarka TV „Duna“je letak reka meda sa radošću i interesovanjem prihvatila i obećala da će o projektu detaljno izvestiti mađarsku javnost.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien