SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DRAMATIČNO STANJE EVROPSKE PČELARSKE INDUSTRIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.797

Kako javlja sajt http://ceppei.ba, za manje od deset godina, evropska pčelarska industrija bi mogla ostati bez posla zbog pomora pčela koje sve teže uspevaju izbeći intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, pesticide i razne bolesti, upozorilo je svetsko udruženje pčelara Apimondia.

"Sa sadašnjim nivoom smrtnosti pčela, evropski pčelari bi u kakvom-takvom biznisu mogli opstati još najviše 8 do 10 godina", izjavio je Gilles Ratia, predsednik evropskog pčelarskog udruženja. Prema podacima Apimondie, samo u prošloj godini uginulo je oko 30 posto od ukupno 13,6 miliona evropskih pčelinjih društava. Taj je procenat u Sloveniji već oko 50 posto, a u jugozapadnoj Nemačkoj čak 80 posto.

Imajući u vidu da se 35 posto evropskih poljoprivrednih kultura oprašuje pčelama (u Kanadi i Australiji oko 80 posto), pomor pčela predstavlja veliku pretnju za poljoprivrednike širom Evrope. “Za masovno odumiranje pčelinjih društava najodgovorniji su insekticidi, parazit varoa i nebriga zakonodavaca”, ocenio je naučni koordinator Apimondie, Gerard Arnold.
 
Kao dokaz o uticaju insekticida na pčelarstvo, francusko pčelarsko udruženje ukazuje na analize iz Francuske u kojoj se proizvodnja meda poslednjih godina značajno smanjuje u područjima gde se praktikuje intenzivna proizvodnja suncokreta, dok je ostala nepromenjena u planinskim krajevima i šumama kestena. Predsednik francuskog pčelarskog udruženja Henri Clement izjavio je tim povodom da “pčelari ne mogu razumeti zašto se tako malo pažnje pridaje industriji koja podmiruje oko 58 posto evropske godišnje potražnje od 340.000 tona meda”.
 
Nakon višegodišnjeg natezanja, Evropska unija je tek ove godine konačno izglasala postupno povlačenje iz upotrebe najtoksičnijih pesticida, o čemu smo već detaljno pisali na sajtu SPOS-a, ali pčelari i dalje smatraju da njihova upozorenja političari ne čuju dovoljno kada je reč o uticaju tih otrova na njihove pčelinje zajednice. Sve glasnija upozorenja pčelara, zaglušuju pre svega interesi velikih proizvođača pesticida.
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien