SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UNOS NA VOĆNOJ I VRBOVOJ PAŠI, GUBICI I JAČINA DRUŠTAVADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.156

Već smo vas obaveštavali o toku paše na pčelinjaku Dragorada Kovačevića, ali evo i najnovijih rezultata. 

Prvi izveštaj možete pročitati OVDE

Do danas, ukupan unos iznosi 17 kg, i sigurno predstavlja rekord u Srbiji. Dok su u mnogim krajevima pčelari suočeni sa gubicima i slabim društvima, dotle u drugim imaju jaka društva i lepe unose. Čak i na relativno bliskim rastojanjima. 

Zanimljivo je da su simptomi uginuća krajnje raziličiti, i da se drastično razlikuju i na jednom istom pčelinjaku. Najveći gubici su evidentirani u Vojvodini, a za par dana objavićemo kompletan izveštaj o proceni gubitaka u svim opštinama Srbije, kao i prošle godine. Trenutno je u toku akcija prikupljanja podataka od predsednika društava pčelara u svim opštinama. 

Što se tiče Vojvodine, stižu izveštaji o uginućima društava koja su bila na suncokretovoj paši, ali istih takvih uginuća i u sličnom obimu, kao i sa sličnim simptomima, ima i kod pčelara kojima suncokret nije bio dostupan prošle godine. 

IO SPOS-a je doneo odluku, pošto u Ministarstvu nema para, da SPOS vanredno finansira pregled meda i perge kod par pčelara gde sve ukazuje da suncokret, tj. neonikotinoidi mogu biti uzrok. Ovih dana bi trebalo da Komisija Ministarstva izađe na teren i zvanično uzme uzorke. Na žalost, sve to ide jako sporo, ali se nadamo da ćemo posao privesti kraju ubrzo. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien