SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POSETA MANASTIRU HILANDARDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.292

U  organizaciji Beogradskog udruženja pčelara i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu u periodu od 15-19. 3. 2011. godine 26 pčelara je posetilo manastir Hilandar i njihov pčelinjak. Prilikom te posete je napravljena strategija dugoročne pomoći manastiru Hilandar gde se u bliskoj budućnosti predviđa osnivanje još nekoliko pčelinjaka na posedu manastira Hilandar koji je toliko prostran da je to veoma izvodljivo.
Za ovu godinu se konkretno predviđa formiranje još jednog pčelinjaka na potpuno novoj lokaciji gde bi naši pčelari donirali oko 50 pčelinjih društava. Pozivamo i sve ostale pčelare i pčelarske organizacije u Srbiji da nam se pridruže u ovoj akciji i na taj način ovoj našoj velikoj svetinji omoguće da ima sopstveni vosak za sveće i med na trpezi za monahe i mnogobrojne goste koji posećuju manastir.  Na takav način možda bi se moglo već u ovoj godini formirati i treći pčelinjak…
Naši pčelari su takođe bogato darivali manastir i sa raznovrsnim pčelinjim proizvodima (med, polen, propolis) i ostavili novčanu donaciju od  preko 500 evra. Na taj način smo shodno svojim mogućnostima pomogli ovom manastiru i monaštvu  u njegovoj obnovi od nesrećnog požara koji ih je zadesio pre par godina.
Prilikom obilaska pčelinjaka pregledano je nekoliko košnica i ustanovljeno je da je već  u mesecu martu  paša bila veoma  izdašna. Monahu koji se stara o pčelinjaku je zato preporučeno da se taj med što pre izvrca kako ne bi došlo do preranog blokiranja matice. Takođe je dogovoreno  sa igumanom i monasima iz manastira da se ubuduće odredi tačna dinamika dolazaka pčelara iz Srbije koji bi bili korisna ispomoć na ovom, kao i na svim budućim pčelinjacima.
Prilikom povratka za Beograd posetili smo u blizini Soluna još i Institut pčelarstva u mestu Neomontanja  gde su nam ljubazni domaćini pokazali njihove ogledne košnice , aparature, kao i ispričali o planovima  za budućnost Grčkog pčelarstva. Većina tih planova se odnosi na formiranje striktne zakonske regulative koja bi zabranila upotrebu svih pesticida i insekticida koji mogu imati negativan učinak na pčele i pčelinje zajednice.
Ova već druga organizovana poseta manastiru Hilandar je od ove godine uvrštena u redovni plan Beogradskog udruženja pčelara, te ćemo tako najmanje 2 puta godišnje organizovati posete manastiru Hilandar i njegovom pčelinjaku. Za sve one koji se interesuju za ovakvu posetu ili žele da ponude neku pomoć u radu ili doniranju za Hilandarske pčelinjake,  mogu se radi obaveštenja javiti na naš telefon  011 3444624 ili na mob.064 145-0425.
 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien