SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IZAŠAO TROBROJ PČELARSKOG ŽURNALA ZA APRIL, MAJ I JUNDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.838

Izašao je iz štampe trobroj Pčelarskog žurnala za april, maj i jun. Tema najnovijeg Pčelarskog žurnala jeste POLEN kome su posvećena čak četiri teksta.

U prvom su izložene osnovne postavke palinologije – nauke o polenu. Šta polenov prah čini toliko izuzetnim da mu je posvećena čitava jedna nauka? Da li to što su polenova zrnca muške polne ćelije, analogne spermi kod životinja, pa ih neki botaničari nazivaju i „skrivenom seksualnošću cvetova“? Ili je to činjenica da je polen jedini prirodni izvor proteina za pčele? Jedan od razloga je svakako i taj što po sadržaju svih hranljivih sastojaka, minerala i vitamina (osim vitamina D, K, E) polen prevazilazi sve ostale namirnice! Drugi tekst bavi se još uvek nedovoljno poznatom i istraženom, ali vrlo zanimljivom oblasti, polenskom analizom meda – melisopalinologijom. Treći tekst bavi se ulogom polena u ishrani pčela. Poslednji članak u okviru teme broja koji se bavi primenom polena u apiterapiji potpisuju naši poznati naučnici sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, doc. dr Jevrosima Stevanović i prof. dr Zoran Stanimirović.

Pored toga, tu su i autorski članci renomiranih naučnika. Profesor Ingemar Fris (Ingemar Fries), jedan od vodećih svetskih autoriteta za bolesti pčela, u tekstu PROCENA TOLERANCIJE NA VAROU piše o novim strategijama za suzbijanje ovog, najpogubnijeg, pčelinjeg parazita. Pčelarski žurnal ovaj tekst objavljuje na preporuku organizacije COLOSS koja okuplja preko 200 naučnika iz više od 50 zemalja angažovanih na istraživanju nestajanja pčela u Evropi i svetu.

Makedonski eksperti mr Aleksandar Uzunov, prof. dr Hrisula Kiprijanovska i prof. dr Sreten Andonov pišu o MAKEDONSKOJ MEDONOSNOJ PČELI (Apis mellifera macedonica), čiji areal rasprostranjenosti prevazilazi teritoriju Makedonije. Članak obiluje vrlo zanimljivim detaljima korisnim i za pčelare praktičare.

U sjajnom tekstu PRIPREMA PČELINJIH ZAJEDNICA ZA PLANINSKU LIVADSKU PAŠU I NJENO ISKORIŠĆENJE Đoko Zečević opisuje glavne operacije na pčelinjaku u karakterističnim planinskim uslovima. Ovaj opširan članak vrlo je interesantan i za pčelare koji svoje pčele uzgajaju u drugačijim klimatskim i geografskim regijama.

Ove godine navršava se 200 godina od rođenja JANA ĐERZONA. Pčelarski žurnal prigodno obeležava ovaj značajan jubilej tekstom o nemerljivom Đerzonovom doprinosu pčelarskoj nauci i praksi.

Krajem januara u Varviku (Velika Britanija) održana je međunarodna konferencija pod nazivom: DA LI JE VAROA NAJVEĆI PROBLEM 21. VEKA? Pčelarski žurnal donosi najzanimljivije izvode sa ovog značajnog naučnog skupa na kome je bilo reči o veoma raznovrsnim temama:  Biologija varoe (Stiven Martin), Varoa i virusi (Joakim de Miranda, Janping Čen, Magali Ribijer, Loren Gotje), Hemijske metode suzbijanja varoe (Maks Votkins), IPM kod varoe (Kejt Delaplejn), Biološke metode suzbijanje varoe (Dejvid Čendler, Džudit Pel, Žilijen Prins), Uzgoj pčela tolerantnih na varou (Norman Karek), Varoa – pogled u budućnost (Joken Plagfelder, Vinsent Dieteman).

U okviru rubrike URADI SAM mogu se naći saveti, skice i preporuke za izradu FARAROVE KOŠNICE.

U rubrici MEDONOSNO BILJE možete pročitati više detalja o KAĆUNU (Crocus tommasinianus Herb.). Tekst prate fantastične fotografije ove prelepe biljke.

Ilija Malović u ovom broju piše o likeru DRAMBUIE, drevnom piću Škota na bazi vreskovog meda i malt viskija.

U rubrici U FOKUSU četvrtom nastavku sage o nektaru možete pročitati više o faktorima koji utiču na SASTAV I KOLIČINU IZLUČENOG NEKTARA.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien