SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBJAVLJENO UPUTSTVO ZA PRIMENU, SAMOKONTROLU I KONTROLU SISTEMA DPP, DHP I HACCP U FIRMAMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.399

Ministarstvo poljoprivrede upravo je objavilo Uputstvo za primenu, samokontrolu i kontrolu sistema dobre proizvođačke prakse, dobre higijenske prakse i HACCP sistema, u firmama koje se bave obradom i preradom proizvoda biljnog i mešovitog porekla.

Što se tiče pčelarstva, na prvi pogled ova problematika ne dotiče firme koje se bave otkupom i konfekcioniranjem meda, ali zapravo tu nema skoro nikakve razlike. Principi navedeni u ovom Uputstvu pokrivaju ceo proces proizvodnje i konfekcioniranja poljoprivrednih proizvoda, osim u primarnoj proizvodnji.

U primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji će se primenjivati principi Dobre poljoprivredne prakse (GAP), tj. vezano za pčelarstvo, Dobre pčelarske prakse (GBP). Kao što smo već objavili, sa Ministarstvom je dogovoreno usaglašavanje tih principa u narednom periodu, što će biti pravovremeno objavljeno. Takođe, Uprava za veterinu je obećala stavljanje na javnu raspravu Uputstva koje ona priprema, a koje se tiče primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu, kome u smislu Zakona o stočarstvu, pripada i pčelarstvo, što uskoro očekujemo.

Zato, radi boljeg razumevanja kompletne problematike, pre svega za one koji o svim ovim terminima znaju jako malo, najbolje je da prouče pomenuto UPUTSTVO vezano za proizvode biljnog i mešovitog porekla, koje će se primenjivati u firmama koje se bave obradom i preradom poljoprivrednih proizvoda biljnog i mešovitog porekla. Ovo uputstvo NE POKRIVA primarnu poljoprivrednu proizvodnju, već samo prerađivačku industriju, da ne bude zabune, ali je jako bitno da i primarni poljoprivredni proizvođači znaju šta se dešava sa njihovim proizvodima u daljoj obradi na putu ka tržištu.

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien