SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

5 EVRA PO KOŠNICI NA SUNCOKRETUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.137

Oni koji žele da odsele pčele na semenski suncokret u Aleksinac, dobiće 5 evra po košnici.

Naime, pozvan sam juče  kao predsednik Društva pčelara u Aleksincu da odem na razgovor, tj. dogovor oko oprašivanja semenskog suncokreta. Semenski suncokret je posejan od strane Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, na zakupljenoj ekonomiji Zavoda za šećernu repu u Aleksincu (poznat kao Selekcija), na površini od 100 hektara. Ta parcela se veoma lepo vidi sa autoputa u nivou zgrade aleksinačke Selekcije. Stručnjaci Zavoda iz Novog Sada traže 300 košnica za oprašivanje i plaćaju 5 evra po košnici. Razgovarao sam sa agronomima Duškom Petrovićem i Milivojem Arsićem, veoma prijatnim i stručnim ljudima, i dogovorili smo da Društvo pčelara Aleksinac bude posrednik koji će obezbediti odgovarajući broj košnica za oprašivanje. Međutim, saznao sam da je kompletno seme tretirano Cruiser-om (thiametoxam). Kažu da se svo seme semenskog suncokreta više godina unazad (3-4) tretira insekticidima, jer ta proizvodnja mora da bude sigurna, što je i logično. Takođe kažu da svake godine pčelari dolaze na oprašivanje i da, koliko oni znaju, nikakvih problema nije bilo. Ipak, i thiametoxam se nalazi na spisku preparata koji su pre nekoliko dana zabranjeni za upotrebu u Nemačkoj i Sloveniji, o čemu smo još 9. juna postavili posebnu vest na ovom sajtu. Ukazao sam im na probleme koji se ovih dana mogu pročitati u literaturi o događanjima u tim zemljama i rekao da su pčelari uplašeni, jer za sada niko u našoj zemlji stručno i finansijski nije zvanično stao iza toga da neće biti trovanja pčela na suncokretu. Oni su ostali pri stavu da do sada problema nije bilo.

Ja sam kontaktirao danas, pre objavljivanja ove informacije, par pčelara koji su u protekle dve, odnosno tri godine selili na semenski suncokret (koji je, znači, i tada bio tretiran neonikotinoidima) da čujem njihova iskustva. Iskustva su da meda ima jako malo (ali tih godina ga nije bilo ni na običnom suncokretu u nekoj značajnijoj meri), a polena ima. Kažu da nisu primetili neke značajnije gubitke pčela, da su društva dobro zimovala i izašla vrlo jaka iz zime. Međutim, sa kretanjem legla, naročito oko voćne paše, bilo je slabljenja društava, ali da su se ipak dobro razvila. To bi se moglo povezati sa literaturnim podacima o situaciji kad pčele krenu sa prvim leglom da koriste zatrovani polen i da ga unesu u većoj količini pošto zimske pčele dugo žive i kroz duži period su izložene unosu tog polena od letnjih. Sa druge strane, svi znamo da je kod većine pčelara ovog proleća došlo do sličnih simptoma, koje većina opravdano pripisuje nozemozi i hladnom proleću, a simptomi su istovetni maločas navedenim. Znači, pravi zaključak je teško izvesti, osim da masovnog trovanja pčela nije bilo, a da je bilo izvesnih problema narednog proleća u čiju se generiku teško može prodreti.

U svakom slučaju, više godina unazad je poznato da je selidba na semenski suncokret unapred planirano "vrcanje", jer se dobija naknada, ali i dovoljno polena koji je značajan za razvoj pčela.

Orijentacioni datum selidbe na suncokret je 10. jul, mozda malo ranije ili kasnije, zavisi od vremenskih uslova. Oni koji prihvate sve navedene uslove, potpisuju ugovor, i moraju da dosele i odsele kad im se kaže od strane Instituta. Inače, parcela je u neposrednoj blizini autoputa, udaljena (asfaltom) nekih 1,5 km od naplatne rampe Aleksinački rudnik. Raspored košnica odrediće Institut.

Prema tome, ko želi da doseli pčele u Aleksinac na semenski suncokret, neka se javi na telefone: 060-444-01-01 i 018-846-734 radi rezervacije mesta NAJKASNIJE do SUBOTE 21. JUNA 2008. godine. Prednost će imati prvoprijavljeni.

Autor teksta: Rodoljub Živadinović

Duško Petrović

Milivoje Arsić

Panorama suncokreta

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE