SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

VAŽAN DOPIS SPOS-a PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.676

SPOS je danas uputio važan dopis Privrednoj komori Srbije.

Ovde ga prenosimo u celini:

 

PRIVREDNOJ KOMORI SRBIJE

n/r gospodinu Milošu Bugarinu, predsedniku Privredne komore Srbije

n/r gospodinu Milanu Prostranu, sekretaru Udruženja za poljoprivredu PKS
n/r gospođi Mirjani Miščević, sekretaru Grupacije za pčelarstvo PKS

Poštovani/a,

    U svetlu novih, i dobrih i loših, događanja u pčelarstvu Srbije, molimo Vas da organizujete zakazivanje sastanka Grupacije za pčelarstvo Privredne komore Srbije.
    Savez pčelarskih organizacija Srbije već drugu godinu obezbeđuje inostranog kupca za sav med iz Srbije po unapred poznatoj ceni, i taj posao poverava izvozniku koji ponudi najnižu cenu za svoju uslugu, tako da proizvođači meda, tj. pčelari, dobijaju maksimalnu cenu za svoj rad po kilogramu dobijenog meda. Zbog takve aktivnosti dobili smo i pohvalu ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića, jer smo jedino udruženje poljoprivrednika koje je uspelo da tako nešto uradi sa svojim proizvodom u Srbiji i izbori se sa raznim lobijima. Naravno, ti lobiji su naneli mnogo zla SPOS-u i njegovim poslenicima, plasirajući zlobne neistine i pokušavajući da dezavuišu SPOS, ali izdržali smo i izdržaćemo, jer im nije uspelo da pčelarsku javnost ubede u nešto što nije istina.
    Ove godine uspeli smo da postignemo i minimalnu garantovanu cenu za pčelare od 3,07 evra u otkupu za kilogram bagremovog meda, te je med danas JEDINI POLJOPRIVREDNI PROIZVOD U SRBIJI SA GARANTOVANOM I UNAPRED POZNATOM MINIMALNOM CENOM, i to tako da se može izvesti kompletna ponuđena količina meda svih pčelara Srbije u ovoj godini (čak 20.000 tona, što se u Srbiji inače proizvede za 4 godine). To je ove godine prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede, što imponuje. Ova cena neće se smanjivati čak i ako cene na tržištu padnu.
    Sa druge strane, Savez pčelarskih organizacija Srbije ima određena saznanja da Srbija umalo nije izgubila dozvolu za izvoz meda u Evropsku Uniju, zbog propusta u izvozu firme Timomed iz Knjaževca, što je nedopustivo i verovatno posledica neopreznosti i nedovoljne odgovornosti, što se i može razumeti, ali se ne može razumeti da država Srbija dozvoljava takve pojave, čime rizikuje upropaštavanje pčelarske proizvodnje, jer je med jedan od retkih proizvoda koji se u Uniju može izvoziti bez kvota, u neograničenim količinama. Država bi morala više da se bavi suštinskim problemima po tom pitanju, a ne administrativnim, i Savez pčelarskih organizacija Srbije tu može mnogo da pomogne u opštem interesu.
    Zato Vas molimo da zakažete sastanak u najskorije vreme, gde bi Savez pčelarskih organizacija Srbije pokušao da iznese svoj plan svojevrsnog objedinjavanja aktivnosti SPOS-a i otkupljivača, jer posla ima za sve, gde bi SPOS kao i do sada potpuno besplatno ponudio svoje usluge, resurse i brojne kontakte sa stranim kupcima koji su u nas stekli poverenje zbog ozbiljnosti i visoke odgovornosti kojom pristupamo ovom poslu, dok bi zainteresovani izvoznici na papiru (fiktivno) objedinili svoje kapacitete mesečnih isporuka (bez čega nema pravih pregovora i planova za budućnost), kako bi uspeli da zajedničkom akcijom sve te kapacitete maksimalno uposlimo, i izvezemo sav med iz Srbije koji se može izvesti, koordiniranom akcijom. Za uzvrat, SPOS traži samo korektno i transparentno poslovanje, i ništa drugo. SPOS je spreman i da pređe preko "starih grehova" onih koji su se nekada bavili stavljanjem meda u promet koji ne odgovara Pravilniku, ako se bude postigao dogovor o budućem apsolutno korektnom i transparentnom poslovanju. Najvažniji segment cele priče bila bi isplata meda u što kraćem, unapred dogovorenom roku, jer danas nema nijednog razloga da tako ne bude, pošto se med uredno plaća od stranih kupaca.
    Što se tiče planova Ministarstva poljoprivrede da pomogne liberalnim kreditima i subvencijama povećanje proizvodnje meda u Srbiji, taj segment apsolutno podržavamo, i već smo našli stranog investitora koji je spreman da u tom procesu pomogne Ministarstvu poljoprivrede, sa investicijom od 500.000 do 700.000 evra (tačna veličina investicije zavisi od države Srbije i njene saradnje na tom projektu), gde bi otprilike polovina ove sume bila bespovratna za pčelare, što bi bila značajna, praktično bezuslovna, finansijska injekcija u pčelarski korpus Srbije.
    Takođe, SPOS je spreman da pomogne otkupljivačima u "regrutovanju" stalnih kooperanata – isporučioca meda za izvoz, kako bi se proces otkupa pojednostavio i pojeftinio, a pčelari dobili još veću cenu meda. Takav proces dobija svoje posebno mesto u svetlu informacije koju smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede, da će se od iduće godine najverovatnije ukinuti izvozna subvencija od 10%, što će automatski smanjiti cenu meda za pčelare u otkupu, te valja naći sve moguće zakonske načine kako bi se taj gubitak nadomestio, pre svega plasiranjem novih ideja i smanjivanjem troškova otkupa, ali i umerenije zarade otkupljivača na ime većeg prometa meda u izvozu.
    Naravno, spremni smo da čujemo sve korektne i avangardne ideje u smislu unapređenja navedenih predloga, jer ne tvrdimo da su naši predlozi najbolji. I nadamo se da je došlo vreme da sukobi stanu, u opštem interesu. SPOS u navedenom smislu stoji na raspolaganju otkupljivačima meda još od prvog zajedničkog sastanka 2008. godine, ali od pojedinih nije bilo razumevanja. Mislimo da je krajnje vreme da otkupljivači shvate da im SPOS nije neprijatelj, niti da su oni neprijatelji SPOS-u, ali takođe moraju da shvate da su prošla vremena kada su oni mogli da zarađuju dinar na dinar, pa i više od toga, u otkupu meda. Ako budemo zajednički razmišljali realno, i složimo se po navedenim i drugim pitanjima, biće više meda u Srbiji i izvozničkog posla za sve otkupljivače meda, pa će biti dobro i njima i pčelarima. Ali, pre toga moramo prepoznati i objediniti naše resurse i nastupati zajedničkim snagama na tržištu.
    Nadamo se da će razum prevladati, a SPOS nudi ruku saradnje punu dobrih informacija, što će doneti značajan devizni priliv državi, veću i dugoročno stabilniju zaradu pčelarima, ali i razumnu konstantnu zaradu otkupljivačima meda na ime povećanog prometa meda u izvozu.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije,
Dr med. Rodoljub Živadinović
(060) 444-01-01
[email protected]
  

Dostavljeno:
Privrednoj komori Srbije
Udruženju za poljoprivredu Privredne komore Srbije
Grupaciji za pčelarstvo Privredne komore Srbije
Sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije, www.spos.info
Arhivi Saveza pčelarskih organizacija Srbije

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE