SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OBELEŽEN JUBILEJ “70 GODINA VETERINARSKOG SPECIJALISTIČKOG INSTITUTA NIŠ” IZ NIŠADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.773

Svečanom akademijom u sali Narodnog pozorišta u Nišu, obeležen je vrlo značajan jubilej: 70 godina postojanja i uspešnog rada Veterinarskog specijalističkog instituta “Niš” iz Niša. Proslavi ljubileja, kao gost, prisustvovao je i predsednik Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije iz Niša, ing. Vlastimir Spasić, kojom prilikom je direktorici instituta dr vet. med. Snežani Radenković uručio Veliku plaketu Asocijacije. 

Veterinarski specijalistički institut “Niš” iz Niša, u svom dosadašnjemn radu, ostvario je vrlo plodnu i uspešnu saradnju sa Asocijacijom i pčelarskim organizacijama na području Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Posebno značajne rezultate, institut je ostvario na planu zdravstvene zaštite pčela i obrazovanju pčelara. Bio je organizator ili suorganizator mnogih domaćih i međunarodnih stručnih seminara za pčelare, među kojima, kao najznačajnije izdvajamo: “Pčelarenje za budućnost”, Niš, 2002. godine”,  sa predavačima dr Ralph Buchler iz Instituta za pčelarstvo Kirchhain (Nemačka) i dr Klaus Wallner iz Instituta za pčelarstvo Univerziteta u Štutgartu (Nemačka), i “Pčele ne umiru zbog zime” u Aleksincu, 2006. godine sa predavačem dr Antoniom Nanetijem iz naučno-istraživačkog instituta za pčelarstvo u Bolonji (Italija). Institut je realizovao i dva, za pčelarstvo, veoma značajna projekta: “Kontrola kvaliteta pčelinjih proizvoda i zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica” 2005. godine, finansiranog od strane Ministarstva poljoprivrede Vlade Republike Srbije, i “Kako smo zazimili pčele” 2006. pod pokroviteljstvom Asocijacije. U saradnji sa Asocijacijom, Institut je organizovao i dva kursa za pregledače pčela (2004. i 2005.), kurs praktične primene mravlje kiseline u suzbijanju pčelinjeg krpelja (2003.) i štampao brošuru Američka kuga pčelinjeg legla (2005.) u redakciji dr vet. med. Zorana Raičevića. Od kolikog je značaja saradnja Asocijacije sa Institutom, govori i podatak, da je prvi predsednik Asocijacije bio mr Radisav Ignjatović (2003-2005), tadašnji direktor Instituta, a dr vet. med.  Zoran Raičević, član je UO Asocijacije u dva mandatna perioda (2007-2009. i 2009-2011). Institut je od osnivanja Asocijacije bio nosilac operacionalizacije Programa mera zdravstvene zaštite pčela, shodno Uredbi Vlade Republike Srbije i kroz ugovore sa pčelarskim organizacijama, pružao usluge kontrole zdravstvenog stanja pčela i preduzimao mere na suzbijanju i iskorenjivanju pčelinjih bolesti, po povlašćenim uslovima za članove Asocijacije.  

Koristimo priliku da još jednom Veterinarskom specijalističkom institutu iz Niša čestitamo vredan jubilej i zahvalimo na značajnom doprinosu u razvoju i unapređenju pčelarstva jugoistočne Srbije.                       

Predsednik RAPOJS-a
Ing. Vlastimir Spasić   

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien