SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

STUDIJSKA POSETA SLOVENIJIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.651

Od 30. juna do 3. jula, u okviru projekta „Bašta Srbije“ koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Regionalna razvojna agencija Braničevo – Podunavlje, organizovana je studijska poseta pčelara sa ova dva regiona Pčelarskom savezu Slovenije.
Grupa pčelara iz Požarevca, Petrovca i Žagubice, po programu krenula je 30. 6. 2011. iz Petrovca u 6 sati, iz Požarevca u 6:45 i stigla je 30. 6. 2011. oko 16 sati u sedište PSS, Dom na Brdu pri Lukovici, gde smo i smešteni.
Dočekani smo dobrodošlicom, hleb i so uz mednu rakiju „Medicu“, smestili se u odličnim sobama u sastavu doma, a zatim  nas je sekretar PSS Anton Tomec, upoznao sa domom, za koji kažu da su ponosni na njega, jer su ga sami izgradili. Obišli smo laboratoriju za kontrolu meda i biblioteku, koji su u sastavu doma i vlasništvo su PSS.
Uveče, na zajedničkoj večeri, pridružio nam se  i predsednik PSS Boštjan Noč sa još nekoliko pčelara – članova upravnog odbora Saveza.
Drugog dana je bilo po planu predstavljanje rada PSS. Prvo je sekretar PSS Anton Tomec ispričao o organizaciji u savezu. Savez  postoji od 1873. kada je osnovan, radio je sa prekidom, a od 1898. radi bez prekida. Sedište saveza je Brdo pri Lukovici br. 8.  PSS ima 203 pčelarska društva i 15 regionalnih saveza, sa 6800 pčelara. U PSS radi javna savetodavna služba sa 5 stalno zaposlenih , od 2005-2007. finansirala se sredstvima EU, a od 2008 finansira je Vlada Republike Slovenije.
Dr. Peter Kozmus, radi na poljoprivrednom fakultetu i u savetodavnoj službi. Predstavio je način kontrole uzgajivača matica  čiste kranjske rase.
Andrea Kondolf , savetnik za ispravnu i kvalitetnu hranu. Govorila je o kontroli meda,po standardu Dobre pčelarske prakse i taj se standard primenjuje.
Tanja Magdič, specijalista za standarde u pčelarstvu, takođe je govorila o dobroj praksi.
Franc Šivic je predstavio pčelarski turizam, primerima iz Slovenije i Austrije, što je za nas bila novina i dosta privukla pržnju.
Predsednik Boštjan Noč je predstavio programe koje finansira EU, a koji su primenjeni u Sloveniji. Predstavljen je program EU za izgradnju pčelarskog centra u Radovnjici.
Predstavnik Bele Krajine, predstavio je mogućnost zajedničkog nastupa pri korišćenju sredstava EU, i na kraju je Saša Cegler, predstavnik agencije RSC, ispričala o radu agencija i pomoći pri izradi projekata i korišćenja sredtava EU.
Trećeg dana obilazak proizvođača pčelarske opreme „Logar“ u mestu Šenčur. Pošto su pčelari razgledali, a neko i nešto kupio, put je uz vodiča nastavljen ka opštini Žirovnica da bi se upoznali sa pčelarskim turizmom, kako su oni u turističku ponudu opštine uvrstili i pčelarstvo. Obišli smo Etno kuću, karakterističnu za to područje .Tu smo posluženi medom, domaćim hlebom, mednim likerom „Medica“ kao i mednim vinom i mednim šampanjcem. Svako je dobio u marami hleb i kobasicu na štapu što je takođe tradicionalni način pozdravljanja putnika. Zatim smo „Specijalnim vozom“ koga su vukla dva konja obišli rodnu kuću Franca Prešerna, najvećeg slovenačkog pesnika, pčelarsko domaćinstvo Anton i Boštjan Noča, pčelinjak Antona Janše začetnika pčelarstva u Sloveniji i razgledali sela ispod planine Karavanke, a vidi se i Triglav – simbol Slovenije. Ručali smo na otvorenom, tradicionalno Slovenačko jelo, drvenim kašikama. Posle ručka posećeno je uzgajalište matica predsednika PSS Boštjana Noča. Po završetku posete Žirovnici , obišli smo Bled i vratili se u dom na Brdu pri Lukovici.
Četvrtog dana oko devet sati, krenuli smo iz doma u pravcu Oplodne stanice selekcionisane Kranjske pčele – Rog-Ponikve. Ova stanica se nalazi na oko 900 mnv,  okružena šumom, u pokrajini Bela Krajina – južni deo Slovenije. Dočekao nas je jedan od domaćina i poveo nas u pravcu oplodne stanice uskim planinskim putem. Jedan deo puta smo prepešačili, jer nije bio prohodan za prevozna sredstva. Sve vreme puta domaćin nam je pričao o istoriji i pčelarstvu tog dela Slovenije.
Na samoj stanici su nas dočekali pčelari – članovi društva pčelara Bele Krajine uz dobrodošlicu: domaća pogača i „Medica“. Ispričali nam način rada na oplodnoj stanici, pokazali deo oplodnjaka u kojima su trenutno matice. Uz  prijateljske razgovore, ručak – pečeno prase i piće koje su domaćini priredili, proveli smo opuštajuće trenutke. Na predlog domaćina, posetili smo i „Školsku stazu pčelarstva“, koja je izgrađena iz projekta EU.  Oko 16 sati krenuli smo ka mestu Semič, koje se nalazi u blizini Hrvatske granice. Prošli smo Školsku stazu pčelarstva na kojoj su osim pčela, košnica medonosnog bilja, i stanište divljih pčela, a sve  u okviru pčelarskog turizma kako za pčelare tako i za one van pčelarstva.
Oko 18 sati krenuli smo za Srbiju, svi zadovoljni i puni utisaka.

Radomir Perić
Dejan Milošević

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien