SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NOVOSTI OKO CENE MEDA U OTKUPUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.983

Od danas, pa sve dok 3,07 evra po srednjem kursu ne prevaziđe dinarsku vrednost od 307 dinara, BIODVIG će bagremov med plaćati 307 dinara (što je po današnjem srednjem kursu 3,107 evra). Znači, cena je dinarska do navedenog trenutka, i trenutno je najveća na tržištu.

Kada 3,07 evra po srednjem kursu prevaziđe dinarsku vrednost od 307 dinara, Biodvig će se vratiti na isplatu u evrima po srednjem kursu NBS. To je maksimalno što smo mogli da uradimo u ovom trenutku, a pošto sada imamo evropsku cenu, sve je moguće, i promene su moguće bukvalno svakih nekoliko dana, tako da je najbolje da stalno budete na forumu i sajtu, kako bi bili pravovremeno informisani.

Jer, naš kupac garantuje isplatu one cene koja će se plaćati i u zemljama najvećim izvoznicima bagremovog meda (Mađarska, Rumunija…), s tim što je minimalna cena 3,07 evra za kilogram bagremovog meda za pčelare, isplaćena u dinarima po srednjem kursu NBS. Ako u tim zemljama cena poraste, porašće istog dana i kod nas.

Jer, ova nova situacija proističe iz činjenice da je ovo prva godina kada smo uspeli da obezbedimo punu evropsku cenu meda na veliko, što znači da će se sada kod nas cene menjati veoma često, kao i u Evropi, gde ponekad znaju da se menjaju i na nedeljnom nivou. Na ovo novo stanje se moramo privikavati, i to neće biti lako, ali je važno da trenutno imamo najveću moguću cenu koja se može postići na inostranom tržištu, i tako će biti i ubuduće. Više nećemo kaskati za svetom, bar po pitanju cene meda.

Uzgred, molimo pčelare da Berzi meda SPOS-a od četvrtka ove nedelje počnu da prijavljuju sve vrste meda koje imaju na prodaju sa cenom koju traže na veliko, kako bi nam pomogli da formiramo zahtev sa cenom koju tražimo od stranih kupaca za te medove (uljana repica, cvetni, livadski…).

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien