SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

EDUKATIVNA I KORISNA NOĆ MUZEJA PO TREĆI PUTDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.365

I ove godine, 14. maja, u celoj Srbiji, po treći put je održana manifestacija „Noć muzeja“ na kojoj je pčelarska porodica Svetlane i Aleksandra Bikara ponovo učestvovala izložbom starog pčelarskog pribora, proizvodima pčela i proizvodima na bazi meda.
Uz navedeno, manifestaciju su obogatili izložbom finog veza  Seke Živanov, velemajstora veza iz Sremskih Karlovaca i keramičkim slikama iz zanatske radionice „Keramika RAS“. Izložena je keramička kolekcija: Žitije Sv. Save u osam slika i ikone u keramici Sv. Petka i Arhanđel Mihajlo.
Goste je na ulazu u ainfort dočekivala komšinica Marija Ćurčin, učenica petog razreda osnovne škole, u svojoj folklornoj odeždi, što je naišlo na izvanredan prijem kod posetilaca.
Kao i za vreme održavanja ranijih manifestacija bilo je dosta posetilaca koji su obično dolazili u grupama. Pogledali bi izložene pčelarske eksponate, radove veza na platnu i keramiku pa seli da se malo odmore, probaju poneki od proizvoda na degustaciji i pred polazak obavezno kupili neki od mnogobrojnih proizvoda domaćina.
Kolekcija starog pčelarskog alata i pribora polako se popunjava pa će za sledeću priliku biti najverovatnije izložena u posebnoj prostoriji. Najviše interesovanja bilo je za izloženu košnicu – crkvicu iz 1927. godine, pšelarski nož kojeg je koristio gdin. Ivan Maširević i staru vrcaljku. U izložbenom prostoru jedna pored druge stajale su vrcaljke jedna iz 1910. od pocinkovanog lima sa košem od rabic žice, pokretana jednoručno preko kaiša i savremena od kiselo otpornog prohroma na električni pogon.
Na mnogobrojna pitanja o pčelama, tehnologiji ili kozmetici posetioci su od domaćina dobijali kompletan odgovor pa je bilo za čuti i komentara „…sad sam naučio toliko da mi je dosta do sledeće posete za noć muzeja“ ili „…aaa, sad znam zašto ne treba koristiti plastičnu kašiku za uzimanje meda“.
I da kažemo da nam se učestvovanje na manifestaciji višestruko isplatilo. Prodajom proizvoda praktično na kućnom pragu, besplatnom reklamom od usta do usta koju sprovode posetioci i širenjem znanja o medu i ostalim pčelinjim proizvodima.  

Aleksandar Bikar

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien